Attacken: ”De sprider falska sanningar...”

SPORTBLADET

Johanssons kritik mot Vranjes och Frändesjö: ”En gaphals”

Han har tidigare gått till attack mot ikonerna Per Carlén och Stefan Lövgren.

I tidningen Match kritiserar ex-förbundskaptenen Per Johansson nu Ljubomir Vranjes­ och Martin Frändesjö för att sprida falska sanningar och i­nte ta ansvar för svensk handbolls utveckling.

– Han får gärna sköta sitt, så sköter jag mitt, säger Vranjes till Sportbladet.

Foto: Martin Frändesjö sågas av Per Johansson för att inte ta ansvar för svensk handbolls utveckling.

Ex-damförbundskaptenen och tv-experten Per Johansson är en av få i handbolls-Sverige som offentligt vågar kritisera de gamla Bengan Boys-legendarerna.

Redan 2008 dömde han ut Per Carlén som tränare och han har kallat Stefan Lövgren för ”tragiskt opåläst” (se här intill), även om man rökte en fredspipa redan dagen efter i det sistnämnda f­allet.

När nu EM-kvalveckan är avslutad och SM-slutspelet återupptas i kväll tar Johansson den svenska modellen i försvar och i en gästkrönika i nya numret av tidningen Match går han under rubriken ”Gaphalsarna tar inte ansvar för svensk handboll” till storms mot två nya spelarikoner – Ljubomir Vranjes, tokhyllad tränare i tyska Bundesliga, och Martin Frändesjö, uppskattad SVT-expert och specialtränare i Johanssons landslagsstab 2011–12.

Försvarar svensk modell

– Jag har inget mindervärdeskomplex mot dem, säger Johansson till Sportbladet.

I ett nummer av Match i höstas skrev Vranjes en krönika om att man borde förbjuda kombinationer i svensk ungdomshandboll för att i stället satsa allt på den individuella tekniken, som enligt Vranjes ”är nästan sämst i Europa”.

Frändesjö har, som Sportbladet skrivit om, inlett ett individuellt skottprojekt bland svenska elitspelare då han anser att det finns mycket att utveckla där.

Detta är två av de initiativ och åsikter som Johansson nu går till attack mot när han försvarar den svenska modellen att utbilda spelare, ”som fungerar alldeles ypperligt”.

”Det är för lätt att sprida den typen av ’falska sanningar’ i handbolls-Sverige utan att behöva ta ansvar för det”, skriver Johansson och fortsätter:

”De som skriker högst saknar de tusentals timmar i tränaryrket som krävs för att bedöma många saker. Jag ser inte heller att dessa personer tar ansvar för att föra svensk handboll framåt.”

Johansson menar att man ska fortsätta ta intryck av andra länder men att vi inte ska nedvärdera oss själva och att svensk handboll, vid en för stor satsning på individuell teknik, riskerar att tappa det man är bra på i dag – ”den kollektiva tekniken”, alltså samarbetsförmågan – då tiden måste tas någonstans ifrån.

”Han får gärna sköta sitt”

Vranjes håller inte med utan står fast vid att ”förbjuda kombinationer” i ungdomslagen.

– Vi har lite olika erfarenheter, Per och jag. Vem säger att han har rätt? Och ”gaphals”?! Om någon är en gaphals så är det väl han, säger Vranjes och fortsätter:

– Säg så här: han får gärna sköta sitt, så sköter jag mitt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll