Laul: Förbundet måste fatta ett snabbt beslut

Av Djurgården kan vi kräva att de gör allt för att identifiera de som kastade petflaskor, mynt och päron.

Av Svenska Fotbollförbundet att de tar ett snabbt beslut om vad som nu ska ske.

Senast tog det två månader.

Efter ett 2012 utan allvarligare händelser på de allsvenska fotbollsläktarna känns bakslaget på Stockholms Stadion väldigt mycket 2011 då tre matcher avbröts. De två första slutade med att Syrianska respektive Helsingborg tilldömdes segern med 3–0 mot AIK respektive Malmö FF.

Den tredje, Malmö–Djurgården, spelades 30 juli och först två månader senare, efter en segdragen process, spelades matchen om från början (MFF vann med 1–0 vilket också var ställningen då första försöket bröts).

Att det tog så lång tid berodde på att det var svårt att fastställa vilket lags supportrar som kastat knallskott. Disciplinnämnden konstaterade att det fanns omständigheter som ”med styrka” pekade mot djurgårdssupportrar men att utredningen sammantaget inte gav stöd för att Djurgården kunde ställas till ansvar.

Dif:s trovärdighet på spel

Ordföranden Tommy Jacobson kommenterade Disciplinnämndens beslut:

– Det är sorgligt att det ska bli så här för fotbollens skull men jag tycker det är en rättvis dom. Kan man inte med säkerhet slå fast vem som gjort vad kan heller ingen fällas. Det gäller ju för hela samhället.

I går satt Tommy Jacobson i SVT:s Fotbollskväll:

– En vidrig händelse, sa han om situationen då petflaskor och mynt kastades in, samt ett päron som träffade Mjällbys Gbenga Arokoyo i magtrakten.

Den här gången råder det knappast någon tvekan om vilket lags supportar som kommer att hållas ansvariga. För inte skulle Mjällbyfansen kasta petflaskor, mynt och frukter mot sitt eget lag efter ett mål? Dessutom stod de tjugo tillresta på andra sidan Stadion.

Djurgården har ett identifieringsarbete att försöka göra om de vill behålla trovärdigheten kring projektet ”Djurgårdsandan” som de marknadsför hårt.

Många i klacken sjöng om SvFF som fotbollsmördare när matchen bröts. Det var mindre träffsäkert men kanske ett sätt att hålla värmen i väntan på ett beslut som aldrig tycktes komma.

SvFF:s regelverk innehåller två tänkbara scenarion:

4 Antingen tilldöms Mjällby segern med 3-0.

4 Eller så återupptas matchen vid ett senare tillfälle med ställningen 0-1 och från 38:e matchminuten (den möjligheten skrevs in i regelboken efter olycksåret 2011).

Finns inget försvar

För att matchen ska återupptas krävs ”särskilda skäl” och de enda skäl jag kan tänka mig är att domaren Tobias Mattsson och matchdelegaterna anser att Mjällbys firande framför Djurgårdsklacken anses varit provocerande.

Missförstå mig inte här nu, det finns inget försvar för att kasta vare sig petflaskor eller päron mot andra människor men den svenska domarkåren brukar vara pigga på att bestraffa spelare för det som kallas ”överdrivet firande”.

Nu tycker jag inte att Mjällbys firande var överdrivet, det såg mer ut som att de inte tänkte på var de befann sig. Jag såg heller inte några provocerande gester. Spontan glädje måste fotbollen tillåta, även för det lag som spelar på bortaplan.

Däremot går det inte acceptera att spelare träffas av föremål som kastas från läktaren.

Även om det ”bara” handlar om ett päron.

avRobert Laul