De ratas från alpina VM-truppen

Emelie Wikström och Estelle Alphand saknas på grund av skada

avJonathan Nilsson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

ÅRE/STOCKHOLM. Den svenska truppen till VM i Åre är klar.

På damsidan saknas Emelie Wikström och Estelle Alphand som haft skadeproblem.

–  Det var inte omöjligt att ta med henne, det beskedet vi fick av läkarna är att det är för riskabelt, säger damchefen Lars Melin till Sportbladet.

På tisdag drar alpina VM i Åre i gång. Mästerskapet startar med damernas Super G 5 februari och avslutas med herrarnas slalom 17 februari.

Frida Hansdotter och André Myhrer är två av Sveriges största medaljhopp och fanns naturligtvis med när den svenska truppen till slalom och storslalom presenterades.

”Ett svårt beslut”

Estelle Alphand hoppades in i det sista kunna ta en plats men hon har inte tävlat sedan fotskadan hon ådrog sig i november och tillslut blev beskedet negativt för 23-åringen.

–  Det var inte omöjligt, det beskedet vi fick av läkarna är att det är för riskabelt. Så då valde vi att avstå. Klart att hon blir besviken. Det är en naturligt reaktion. Så är det ju.  Hon är en tävlingsmänniska, säger damchefen Lars Melin till Sportbladet.

På förhand var det hårdast konkurrens om platserna i damernas slalom. Där lämnades Sara Hector utanför, hon är dock uttagen i storslalomtruppen. För Emelie Wikström blev beskedet att hon är helt utanför VM-laget.

– Det är ett svårt beslut. Men det är sådant som händer. Emelie har en uppåtgående trend och jag tror och hoppas att hon kan komma tillbaka, säger Lars Melin.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Emelie Wikström

Förutom givna medaljkandidaterna Frida Hansdotter och Anna Swenn-Larsson tog Magdalena Fjällström och Ylva Stålnacke de två sista platserna i slalomlaget.

– Charlotta har gjort två placeringar på topp 15 så hon klarar kriterierna. Sedan är det svårt att välja, men Ylva Stålnacke har en 14:e placering och den tycker jag räcker.

”Står inför ett generationsskifte”

På herrsidan får exempelvis Kristoffer Jakobsen chansen i slalom bakom välkända namn som André Myhrer, Mattias Hargin.

– Det är gammalt med nytt. Vi står inför ett generationsskifte och det är en stor möjlighet för våra yngre åkare att ta del och lära sig av de äldre. Både Matts och André är inofficiella kaptener för de här lagen och tillsammans kan de lyfta fram våra yngre talanger, säger herrchefen Fredrik Kingstad i ett pressmeddelande.

Slalomgrenarna är sist ut under mästerskapet, mellan 14 och 17 februari.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM