Dramat – de gör upp om sista VM-platserna

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Med en månad kvar till VM har Estelle Alphand fortfarande foten i gips – ändå är hon aktuell för mästerskapet.

Tillsammans med fem andra åkare gör hon upp om de två sista slalomplatserna.

– Det är samma regler för alla. De måste visa att de är i slag, säger damtränaren Lars Melin.

I dag är det exakt en månad kvar till alpina VM på hemmaplan i Åre. Sverige har kanske bäst chans till medalj i damernas slalom där Frida Hansdotter och Anna Swenn-Larsson har kört till sig en VM-biljett.

Där bakom gör Sara Hector, Emelie Wikström, Estelle Alphand, Charlotta Säfvenberg, Ylva Stålnacke och Magdalena Fjällström upp om de sista två platserna.

Gipsad till 14:e januari

I dagsläget är det helt öppet om vilka som ska knipa dem.

– Det är två tävlingar kvar och jag tror att det kommer att utkristallisera sig. Chansen finns för alla. Sedan får man börja titta på tävlingarna in mot VM och se vilka som är hetast om alla inte har gjort resultat, säger damtränaren Lars Melin. 

Estelle Alphand är fortfarande fotskadad och blir inte av med sitt gips förrän den 14 januari. Landslagsledningen räknar ändå inte bort henne från VM.

– Absolut inte. Är det någon som har den skidkänslan och skulle kunna överraska på ett VM med bara 2-3 veckors skidåkning så är det Estelle, säger Melin. 

Foto: Pontus Lundahl/TT
Hector och Alphand.

”Samma regler för alla”

Kriterierna för en VM-plats är två topp 15-placeringar i världscupen eller en topp 8:a. Emelie Wikström, som har varit en av Sveriges bästa slalomåkarna de senaste säsongerna med en 12:e plats från OS i Pyeongchang och 8:e plats från VM senast, är den som resultatmässigt är längst bort från en VM-plats just nu. 

– Det två topp 15-placeringar som gäller. Det är samma med Estelle, vi måste se att hon är i slag, annars är det inte aktuellt. Vi har samma regler för alla och det är anledningen till att vi är ett lag. Vi kan inte plocka in folk bara för att vi tycker att de är bra. 

Om fyra åkare inte uppfyller kriterierna är det upp till tränarna att bestämma vem eller vilka som tar de återstående platserna.

– Då skickar vi ut det på Facebook och frågar svenska folket vilka de vill ha. Nej, då väljer vi. Vi tittar på de senaste tävlingarna och ser vilka som är i slag. Vi vill ha de som åker fortast just då, säger Melin.