Tredje raka VM-guldet – halvvägs till rekordet

SPORTBLADET

Nu behöver Björgen hjälp

Marit Björgen såg ut att vara slagen, sviten bruten och rekordet försvunnet.

Men med en makalös urladdning sista kilometerna tog norskan sitt tredje raka VM-guld på hemmaplan.

– Det var den här guldmedaljen jag ville klara, säger Björgen till SVT.

Drömmen om sex guld och att därmed slå Jelena Välbes VM-rekord från 1997 såg ut att släckas för Marit Björgen när bara några kilometer återstod av damernas klassiska mil. Polskan Justyna Kowalczyk imponerade stort i loppet och såg ut att bli den som till sist skulle lyckas knäcka norskan.

”Jag var helt slut”

Men in mot stadion rann sekunderna ifrån när 28-åringen kroknade. Samtidigt pressade Björgen på i en ursinnig satsning, var snabbast i mål och tog sitt tredje raka guld på VM.

– Jag var helt slut men otroligt glad när jag såg att det gick min väg. Jag kände att Kowalczyk öppnade hårt. Jag hörde i spåret att hon hade elva sekunder som mest, åtta, sedan två. Jag trodde att hon skulle slå mig men hon gjorde inte det. Jag är otroligt nöjd, säger Björgen till SVT.

Efter triumferna i sprinten och jaktstarten kan Björgen nu även lägga guld i den klassiska milen till samlingen. Men för att klara rekordet behöver 30-åringen nu hjälp.

Hotas av Finland

Teamsprint, stafett och masstarten återstår nu i Björgens jakt på det omöjliga rekordet och sex guld. Stafettguldet för norskan kan dock hotas av Finland.

De finska åkarna imponerade stort med fyra åkare bland de åtta bästa där Aino-Kaisa Saarinen var bäst på tredje plats.

– Nu är alla åkare i toppform och jag tror att vi kan slåss om guldet i stafetten, säger Saarinen.

ARTIKELN HANDLAR OM