Kamp om startsträckan i damernas stafett

Foto: Ida Ingemarsdotter och Sara Lindborg.
SPORTBLADET

Ida Ingemarsdotter och Sara Lindborg hamnade långt utanför tätstriden i den klassiska milen i skid-VM.

Men de går en inbördes kamp – om vem som ska få åka startsträckan i torsdagens stafett i Holmenkollen.

Charlotte Kalla, Anna Haag och Maria Rydqvist är självskrivna till stafetten. Kalla avslutar och eftersom Rydqvist är klart vassare i fristil, får Haag sannolikt ta den andra klassiska sträckan.

Frågan är vem som ska starta?

På papperet är Ida Ingemarsdotter förstavalet. Även om Sara Lindborg var 25:a och tio sekunder bättre än Ingemarsdotter i måndagens millopp.

Andersson reserv

Ingemarsdotter kom tillbaka starkt i SM efter långvarig förkylning och blev skrällfemma i VM-genrepet på 10 kilometer klassiskt. Dessutom sexa i sprinten i Drammen. Lindborg kom på 16:e plats i Drammens millopp.

– Jag tror nog det är fördel Ida fortfarande, men jag förbereder mig på att åka i alla fall, sade Lindborg efter milloppet.

Med i bilden fanns också Lina Andersson. Men hon åkte hem i söndags och är reserv på hemmaplan om sjukdomar skulle ödelägga svensklägret.

Tufft motstånd

Dagen före stafetten körs den klassiska sprintstafetten. Men den påverkar inte uttagningen i stafett, enligt damkaptenen Rikard Grip. Två lopp på två dagar ska formstarka åkare klara. Här är främst Haag och Ingemarsdotter alternativen bredvid givna Hanna Falk.

– Det blir till att åka hem och klura lite på kammaren, sade Grip. I dag var det inte vad vi hade hoppats på, men det är en helt annan sak att åka fem kilometer och då blir det hängåkning också.

Sveriges damer kommer att få tufft motstånd i stafetten. Superfavoriten Norge hade fyra åkare bland de tio främsta på 10 kilometer klassiskt. Finland var ännu bättre med alla fyra åkare bland de åtta främsta.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM