Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Spännande? Visst. Trovärdigt? Knappast.

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan inblandad i spelskandal.

Hans självmål kan ha varit uppgjort.

Allt det där låter ju spännande.

Men trovärdigt?

Knappast.

Ösregn, Milan vann med 3–1, Zlatan spelade fram Pato och hyllades efteråt. Det är ungefär vad jag minns av Milan–Chievo från oktober i fjol – samt att jag frös på San Siros fuktiga läktare.

Matchen såg ut som så många andra under hösten: dåligt väder, Milan vann, Zlatan spelade en huvudroll.

Nu sitter jag här, mellan hägg och syrén, och hör uppgifterna om att matchen kan ha varit riggad och försöker tänka mig tillbaka.

Jag läser bandinspelningen från ett av alla avlyssnade telefonsamtal med Massimo Erodiani, en av de misstänkta huvudmännen i den nya snabbt växande spelskandalen kring italiensk fotboll.

Erodiani påstår att han varit med om att styra resultatet.

Att i efterhand säga att man varit med om att påverka ett resultat är dock en sak, att bevisa att det verkligen varit så – och vilka som i så fall varit inblandade – är en helt annan.

Massimo Erodianis ord är i nuläget inget mer än ord.

Tror inte de släppte in med flit

Att med enbart bandinspelningen som grund dra slutsatsen att Milan med flit släppte in ett mål – Zlatans självmål – det är därför vare sig journalistiskt eller juridiskt hållbart.

Det är inte ens trovärdigt. Den som inte håller med kan ju titta på Zlatans självmål – bollen styrs in via ryggen – på nätklipp.

Gör ”Ibra” det målet med flit så är det Guldbollen nästa.

För att sammanfatta: jag tror inte att Milan släppte in det målet med vilje och jag tror inte att Zlatan är på minsta sätt inblandad i någon spelhärva.

Ännu en smutsig härva

Däremot vore det mig främmande, efter alla mina år i Italien, att i nuläget våga mig på något så döfött och naivt som att försöka säga exakt vad som är sant, vad som är falskt, vilka som är skyldiga och vilka som är oskyldiga i den här röran.

Därför är det också i detta skede omöjligt att redan nu dra slutsatser om hur stort det här kan bli och på vilket sätt olika klubbar kan drabbas.

Det är tyvärr bara att konstatera att ännu en smutsig härva inom den italienska fotbollen är på väg att nystas upp.

Men – bra ändå – att den uppdagas. Hellre skandaler än att eländet får fortsätta i det fördolda.

Och ser man på den senaste tidens avslöjanden kring Fifa är det, dessvärre, bara att konstatera att italienarna inte är ensamma om det här med fiffel och båg, i den fina Familjen Fotboll.

avJennifer Wegerup

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM