Bergström: Organen spritter inte i mig efter Anjas brons

SPORTBLADET

OS-medaljen från Whistler innehöll så mycket värdefullare komponenter än bara brons.

Dagens VM-medalj känns som själva motsatsen till den för ett år sedan.

Grattis, fantastiska Anja.

Och jag beklagar.

Publiken väntade, två fjantiga maskotar guppade och Anja Pärson stod med de två andra medaljörerna, redo att gå upp på prispallen. Speakern tog till orda:

"And on third place… Anna Fenninger, Austria!!!".

Anja gjorde tummen ner och frös fast. Rösten tog ny fart, jobbade upp entusiasmen och dolde all genans. "Oh, sorry. Anja Pärson, Sweden!!!".

Jag tycker att hans miss var förståelig.

Inför VM trodde inte jag att Anja skulle nå pallen i kombination. Störtlopp och super-G verkade rimligare eftersom hennes slalom varit så blek. Farhågorna höll i sig när Garmisch bjöd upp till dans på en isbana.

Men så kom värmen och rivalbortfallet. Efter störtloppet kändes det bara som tre åkare hade något med segern att göra. Maria Riesch var för hämmad av febern, Julia Mancuso hade behövt andra förhållanden och Lindsey Vonn hade strukit sig. Alltså stod det mellan Pärson, Maze (åtta tiondelar efter) och Görgl (i ledning med 27 hundradelar, men rätt svag i slalom).

Organen spritter inte i mig

Vinnare: Anna Fenninger.

Nej, det är för drastiskt att kalla det sensation, men Fenninger är normalt inte i Anjaklass i kombination. Det vet Anja också, och det var därför hon hängde på stavarna och stannade demonstrativt länge i målområdet när hon korsat mållinjen och sett att hon inte ledde.

Nu har någon timmes medierabalder tagit paus i väntan på medaljceremonin. Jag känner vördnad inför Anja Pärsons artonde mästerskapsmedalj, men organen spritter inte i mig.

För ett år sedan tog Anja OS-brons i kombination efter att ha kraschat dagen före. Den pengen betydde så mycket mer än "jag är tredje bäst". Skulle man ha graverat in en text på baksidan borde den ha lytt "trots allt".

I dag tog Anja VM-brons i kombination. Skulle man ha graverat in en text på baksidan borde den ha lytt "jag är tredje bäst". Mer finns inte att berätta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint