Fem mål på fem matcher – nu är Atommyran på allas läppar

SPORTBLADET

Serie A:s bästa målskyttar finns i Genoa och Parma.

Rodrigo Palacio och Sebastian Giovinco, alias Atommyran, har sprungit om storklubbarnas stjärnanfallare.

I Parma är ”la formica atomica” på allas läppar. Den store lille Giovinco, bara 1,64 i strumplästen, har gjort fem mål hittills i Europas mest mållösa liga och därmed bidragit starkt till att placera sin klubb i övre delen av tabellen.

Giovinco kommer från Juventus plantskola och fick en rivstart i klubben tack vare Calciopoli. När Juve spelade i Serie B vågade ledningen experimentera och släppte fram den då bara 19-årige Sebastian i startelvan. Kanske för tidigt målades han upp som Alex Del Pieros arvinge, men precis som resten av Juventus under de åren, skapade han mer oreda än vad han faktiskt uträttade. 2007 skickades han iväg att skaffa sig erfarenheter i ”il calcios” provinser, först i Empoli och sedan i Parma.

Serie A:s lille påg

Sedan dess har Giovinco hunnit bli 24 år, men betraktas fortfarande som Serie A:s lille påg. Han ser ut som den vilda babyn, liten och snabb som en vessla och utan ett hårstrå på huvudet. Nyfödd är ändå inte ordet, kanske snarare pånyttfödd i en mindre klubb där han får spela huvudrollen. Parmas seger över Napoli i helgen, med avgörande målpassning av Giovinco, borde stärka självförtroendet ytterligare. Han är ett framtidshopp även för ”gli azzurri”, om och när han inte längre låter sig skrämmas av de riktigt stora arenorna.

Parma köpte loss honom i år och ångrar det inte. Förra säsongen gjorde han sju mål. Nu har han gjort fem mål i de fem matcher han spelat. Atommyran verkar inriktad på härdsmälta. Parma skålar i Lambrusco!

En helt annan stämning råder på den liguriska kusten. Genoa ligger risigt till efter två förluster i rad mot Chievo och Parma och sedan 0–0 mot Lecce i söndags, en av ligans jumboklubbar.

Tråkigt för Palacio, som delar förstaplatsen i skytteligan med Giovinco. En av sommarens följetänger var Palacios övergång till Inter, precis som hans företrädare Diego Milito.

Affären blev aldrig av. Men Palacio står säkert på mångas önskelistor till jul, om det fortsätter så här och om det finns några pengar kvar. Under tiden förbereder Juventus en försvarsmur mot Palacio, när lagen möts i ligan på lördag. Juves bästa målskytt hittills i år är Claudio Marchisio, liksom Giovinco en alltmer slipad sten från den egna ungdomsgruvan.

Klose hjälte – och för tidig

Roligt att se Klose göra en så fin debut i Lazio! Derbyts hjälte tog emot medierna på Formello i går och anlände 20 minuter för tidigt! Sådant är inte vanligt i Serie A.

Klose har ”bara” gjort fyra mål hittills i ligan, men få mål väger så tungt som dem som avgör ett derby. ”En match varar 90 minuter och som anfallare har jag plikten att tro på ett mål in i det sista”, sade den präktige bombern under presskonferensen. Pliktkänslan i ryggraden och fantasin i fötterna, får man anta. På frågan vem han tror har chans att vinna ligan i år svarade Klose Lazio, Juventus, Milan, Inter och Udinese.

Man tackar för passningen, för hur skulle man kunna skriva om Serie A:s skyttekungar utan att nämna Antonio Di Natale? Nog tusan är han där och nafsar Giovinco och Palacio i hälarna med fyra mål och snart har han gått om dem, var så säker. Italiensk fotbolls mesta målgörare vann titeln 2010 och 2011 och förgyller tillvaron varje helg för den förhållandevis lilla skara tifosi som älskar Udinese, de som fryser häcken av sig på Stadio Friuli för att se Totòs målfyrverkeri. Om Giovinco är en Atommyran är Di Natale Dunderbaggen. Sagt med kärlek naturligtvis.