Vettel tog pole i Japan

SPORTBLADET

Har nu guldläge att köra hem VM-titeln

Sebastian Vettel behöver en poäng för att vinna VM.

Han satsade allt i kvalet.

Och han har pole position - igen.

– Det är fantastiskt, jag ser verkligen fram emot loppet, säger han

McLarens båda bilar såg ut att kunna konkurrera med VM-ledaren Sebastian Vettel i kvalet till Japans GP, men när det väl var dags så var det ingen som kunde hota honom.

Red Bulls tyske förare körde in på 1.30,466, nio tusendelar före Jenson Button och han har nu perfekta förutsättningar för att bli den yngste F1-föraren genom tiderna som försvarar en VM-titel.

– Vilket kval! Det är en härlig känsla att ha pole med tanke på hur det var i går där jag kraschade och skadade framvingen och vi fick verkligen kämpa för att få till allt, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

– Vi hade problem i morse och vi fick inte alls till balansen i bilen, men efter träningen så satte vi oss ner och diskuterade igenom allt igen och som tur var så fick vi ordning på det. Vi lyckades verkligen optimera det och fick ut max. Det var det som avgjorde kvalet, för det var väldigt jämnt.

”Lärde mig en läxa i går”

Tysken som har dominerat säsongen tog sin tolfte pole för året, det betyder att han bara har missat första startplats vid tre tillfällen under den här säsongen. Det gör att det nu bara är Nigel Mansell, Ayrton Senna och Alain Prost som tagit fler poles under en säsong.

– Jag kan inte bara fokusera på att ta en poäng, det fungerar inte. Jag lärde mig en läxa i går när jag kraschade, då tappade jag fokus för en liten, liten stund och det är en lång bana där det han hända väldigt mycket, säger Sebastian Vettel.

– Jag älskar den här banan, folk skrek när vi lämnade hotellet i morse och det är en sådan fantastisk atmosfär. Det är en härlig känsla att få vara en del av det och det är speciellt att ta pole, ingen. Nu blir det en lång tävling och med DRS så tror jag att det kan finnas en del extra chanser till omkörningar. Jag ser fram emot ett bra race, vi kände under träningen i går att vi har en bra känsla i bilen och jag ser fram emot tävlingen och mot den sista lilla poängen.

Dubbelt McLaren bakom

Som tvåa startar Jenson Button, McLaren och det är första gången sedan tävlingen i Monaco i maj som han står i första startled.

– Vi har haft en ganska bra helg. Det är en fantastisk bana och vi har en riktigt bra bil. Jag sparade mig till Q3 och jag trodde att det skulle räcka, men det gjorde det inte. Vi gav verkligen allt ur bilen, säger Button,

På startplats tre återfinns Lewis Hamilton, även han McLaren. Han hade ett bra utgångsläge, men tappade lite tid i slutet av varvet.

– När det var ett par kurvor kvar av banan så attackerade Mark Webber mig på ena sidan och Michael Schumacher låg på den andra. Då blev det lite farligt, säger Lewis Hamilton.

– Där tappade jag varvet.

På fjärdeplats kvalade Felipe Massa ut sin Ferrarikollega Fernando Alonso och det har inte hänt så väldigt många gånger i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1