”Fanny stöttar mig i allt”

SPORTBLADET

Nu hyllar världsettan Kaymer sin svenska coach: ”Hon har gjort mig till den jag är”

Foto: Brinner för sitt jobb Fanny Sunesson träffade Martin Kaymer när han var 18 år. Tillsammans har de gjort resan till världstoppen.

AUGUSTA, GEORGIA. Golfens världsetta Martin Kaymer tackar en svenska för sina framgångar.

Snart väljer caddien Fanny Sunesson att bli coach på heltid.

– Fanny har gjort mig till den spelare jag är i dag, säger Kaymer till Sportbladet.

Foto: Fanny Sunesson går caddie åt Henrik Stenson i år.

Hon har alltid valt att hålla en låg profil, inte minst i media. Men det råder ingen tvekan om att Fanny

Sunesson efter 25 år som caddie på världens främsta tourer har blivit mycket respekterad i golfvärlden.

Det många inte känner till är Sunessons långvariga engagemang som mental coach. Hon har bland annat ett nära samarbete med världsettan Martin Kaymer, 26.

– Hon är en av mina allra närmaste vänner. Vi kan prata om allt och hon stöttar mig i allt som har med min golf att göra, säger Kaymer.

Den här veckan är Fanny Sunesson, som för femte året bär golfbagen åt Henrik Stenson, i Augusta för sitt 22:a Masters. Tillsammans med förre världsettan Nick Faldo vann hon fyra majors, bland annat två på Augusta National (1990 och 1996).

”Nick lyssnade”

Det var under de tidiga åren med Faldo som intresset för att coacha väcktes.

– Det var då fröet såddes. Jag märkte att det hjälpte att peppa och att Nick lyssnade. Jag tyckte om att hjälpa till, säger hon och berättar om coachutbildningar, studier i kommunikologi och ett intresse för banstrategi:

– Jag brinner verkligen för det här. Jag försöker förbereda en spelare på att vara redo för allt som kan hända där ute. Mitt mål som coach är att få spelaren att bli så självständig att jag inte behövs.

Fanny Sunesson arbetade tidigare med de svenska amatörlandslagen och träffade Martin Kaymer då han var en 18 år gammal amatör i Tyskland. Tillsammans har de gjort resan till titeln som världsetta.

– Martin är en fantastisk person. Vi träffas när vi är på samma turneringar men också när han är tävlingsledig och befinner sig hemma i Düsseldorf, säger Fanny Sunesson.

25 års erfarenhet

När lämnar du caddiejobbet och blir coach på heltid?

– Jag tar lediga veckor från Henrik redan nu, och kommer ju inte att orka gå caddie i all evighet. Vi får se vart coachningen tar mig, men jag har en bra grund av 25 års erfarenheter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf