Han gav pokerlektion – till Högsta Domstolen

SPORTBLADET

Per Hildebrand vittnade i Grebbestadsmålet

Är poker tur eller skicklighet?

Just den frågan ska Högsta Domstolens (HD) ledamöter ta ställning till då det berömda Grebbestadsmålet avgörs i nämnda instans just nu.

Därför fick HD fick under dagen en pokerlektion av proffset Per Hildebrand, en av de åtalade.

Foto: poker.se
Per Hildebrand

Landets högsta jurister, justitieråden i Högsta domstolen fick i dag en lektion i konsten att spela poker. Juristerna ska avgöra om spelet handlar om tur eller skicklighet.

Lektionen gavs av Per Hildebrand, känd pokerspelare och en av de åtalade i Grebbestadsmålet, där HD ska svara på frågan om det är slumpen eller skickligheten som avgör utgången av ett spel.

"Mot, uthållighet, erfarenhet..."

Per Hildebrand visade på en skärm hur spelet går till och berättade vad som krävs för att vinna. Han hävdade att skickligheten är avgörande för att nå framgång i spelet och berättade att det krävs mycket för att bli en framgångs pokerspelare.

– Mod, uthållighet, erfarenhet, matematiska och psykologiska kunskaper är några viktiga egenskaper, säger han.

Ett annat expertvittne, Erik Broman, doktor i matematik vid Chalmers högskola i Göteborg, hävdade bestämt att pokertävlingen i Grebbestad 2007, som är bakgrunden till målet i HD, var ett spel som byggde på skicklighet.

Han sade att slumpen endast har betydelse när de första korten i spelet delas ut.

"Turen obetydlig"

– Efter första given har skickligheten betydelse. Det gäller hur man agerar i olika situationer, satsar och synar, säger han.

Han förklarade också att den skicklige spelaren tillämpar något som liknar hävstångsprincipen.

– En liten fördel i början av spelet ger stor utdelning i slutet.

Erik Broman sade att chansen att vinna pengar på poker, utan att ha någon kunskap om spelet är obefintlig. En spelare som låter slumpen styra förlorar.

– En skicklig spelare har större chans att vinna än en mindre duktig spelare.

Oavsett hur HD dömer i fallet så blir betydelsen ringa för svenska pokeraktörer. Enligt Riksåklagaren kommer inga licenser att beviljas, vilket innebär att aktörerna kommer att bryta mot lotterlilagen vid pokerarrangemang.

TT/Sportbladet Poker

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker