Ett mirakel tycks vara i görningen

Foto: AP
Edinson Cavani firar ett av många mål.
SPORTBLADET

Inför mötet med Villarreal drömmer Napoli om Europa League och om Milan–Napoli, en match som doftar scudetto.

Bara tre poäng skiljer Berlusconis stjärnspäckade trupper och Napolis överraskande, talangfulla utmanare. Av alla ligans kometer, är Napoli den enda klubb som ser ut att hålla hela vägen, pådriven som den är av en passion för fotboll som inte har något motstycke ens i Italien.

Det är numera oftast sorgligt tomt på läktarna på de italienska arenorna, men aldrig på San Paolo. I Neapel är fotboll något man måste uppleva på plats.

Det är därför som halva staden går omkring med fjärilar i magen. Omkring 3 000 ”tifosi” är på väg till Spanien för att övervara den första ödesmatchen inom loppet av några få dagar. Den går av stapeln i morgon på El Madrigal-stadion, där Napoli spelar returen i sextondelsfinal mot Villarreal i Europa League. Det blev 0–0 på San Paolo.

Skrockfulla napolitaner

Napolitaner är inte bara fotbollstokiga. De är skrockfulla också. Det är alltså i princip förbjudet att tala om matchresultat och framförallt om seger. Ändå dristar sig klubbpresidenten Aurelio De Laurentis till att påminna om att Villarreal inte lyckades göra några mål i matchen på San Paolo, som slutade 0-0. De Laurentis säger att han tror att Cavani och kompani har goda chanser att göra ett mål hos spanjorerna.

För att sätta kraft bakom orden erbjuder han 800 000 euro i spelarpremier om det blir seger och Napoli går vidare i turneringen.

Oddsen är goda. Villarreal verkar vara i en svacka, medan Napoli går från klarhet till klarhet. Trots att den gudomlige Edinson Cavani drog en straff i stolpen, vann Napoli sin match mot Catania i söndags tack vare mål av Camilo Zuniga. Därmed blev Inters andraplats i ligan ytterst kortvarig.

Drömmar om ”lo scudetto”

Napolitanerna drömmer med vidöppna ögon. Alla vet vad som är möjligt, men vågar inte uttala det.

Åtminstone inte utan att göra korstecken, be till stadens skyddshelgon San Gennaro, hålla i ett litet rött korallhorn eller någon annan lokal lyckobringare. Landslagets förbundskapten Cesare Prandelli är inte skrockfull och klär deras förhoppningar i ord. Det finns tre lag som med rätta kan hoppas på att vinna ”lo scudetto”, säger han, Milan, Inter och Napoli. ”Napoli är laget jag helst tittar på”.

Napoli behöver egentligen inte den bekräftelsen. Men det är underbart att höra det från någon annan, någon som är opartisk. Napoli är just så fantastiskt, otroligt, underbart som ”i tifosi” själva tycker. Ett mirakel tycks vara i görningen. San Gennaro är att lita på.

Tolv matcher kvar

Tre ynka poäng. På måndag är det dags att möta Milan på San Siro.

Det är faktiskt bara tolv matcher kvar ligan. Två av de farligaste konkurrenterna har kroknat. Roma är i oåterkallelig nedförsbacke efter skandalmatchen mot Genoa. Claudio Ranieri såg lättad ut när han lämnadelaget i händerna på Vincenzo Montella häromdagen. ”Det lilla flygplanet” tar över Roma. Jag har redan satt på mig säkerhetsbältet.

Det har tagit sju år för Napoli att komma igen efter konkurs och nedflyttning i Serie C. Hur lång tid ska det ta för Juve att hämta sig från Calciopoli? Säsongen liknar en berg- och dalbana. Klubbledningen och fansen rasar mot spelarna efter den senaste förlusten mot Lecce. Juve hotar inte Napoli.

Rädslan för domaren

Lazio är på väg tillbaka, men har presterat väldigt ojämnt på sistone. Det som imponerar så med Napoli är den förtroendeingivande höga prestationsförmågan i match efter match. Det är det som utmärker en vinnare.

Vad Napoli fruktar mest är storklubbarnas inflytande på domarna. Inte så att de nödvändigtvis mutar dem.

Men de kan påverka dem psykologiskt, med sin tyngd och sin pondus.

Det allra viktigaste på måndag är en rättvist dömd match. Att det blir stor underhållning garanterar både Napoli och Milan.