Längdskidor

Hanna Öberg: ”Då hade Kalla kunnat slå mig”

OS-hjältarna i gemensam intervju: ”Inte träffats jättemycket”

avSimon Sjöstrand

Foto: Nicklas Olausson/NSD

Charlotte Kalla mot Hanna Öberg – i skidskytte.

Vem hade vunnit?

– Med lite tur hade hon kunnat slå mig, säger Öberg till NSD.

Båda gjorde succé på OS i Sydkorea i februari.

Medan Charlotte Kalla, 31, kom till vinterspelen som en av storfavoriterna, slog ”doldisen” Hanna Öberg, 22, ur underläge i skidskyttet – och överraskade alla.

Båda åkte hem med varsin guldmedalj.

Kalla i skiathlon, Öberg i 15 kilometer distans.

”Lite overkligt”

– Det känns fortfarande lite overkligt, att den första gången jag får kliva upp på en prispall så vinner jag OS-guld. Det är lite svårt att föreställa sig. För att få det att kännas på riktigt så har jag kollat på loppet i efterhand. Det är häftigt, säger Hanna Öberg i en intervju med NSD, där även Charlotte Kalla är med.

Längddrottningen minns att hon stod i en dopningskontroll när hon fick reda på att Öberg tagit guld. Hon berättar att någon kom fram och skrek "Hanna vinner, Hanna vinner!" och att det ”var väldigt rafflande”.

Samtidigt säger Öberg att Charlotte Kalla är en förebild som hon länge sett upp till. ”Hon har ju varit i världseliten i tio år”.

Båda är från Norrbotten och har träffats några gånger.

”Skulle ha svårt med det”

Men hur väl känner de varandra?

– Vi har inte träffats jättemycket. Man har väl varit någon gång på rullskidbanan i Piteå samtidigt under sommaren. Annars korsas ju inte vägarna så ofta. Därför var det fint under OS. De bodde ju utanför OS-byn, på samma ställe som Magnus (tränare Ingesson). Då kunde vi ses och snacka lite, säger Kalla.

Öberg berättar att hon har fått många bra tips från skidstjärnan, särskilt efter genombrottet. Tips om att ”inte ta på sig för många saker” och om att återhämta sig ordentligt.

Deras sporter är snarlika, men med en stor skillnad:

Frågan är hur Kalla hade gjort ifrån sig med en bössa på ryggen?

– Jag har provat att skjuta, stående och liggande med stöd, men skulle nog inte vara en speciellt bra skidskytt. Jag skulle ha svårt med det där extramomentet. Jag är enormt imponerad över den mentala styrka som de har, säger Kalla.

Öberg:

– Jag skulle ha ganska svårt att slå henne på längdskidor. Jag vet inte vad det skulle vara för typ av lopp som jag skulle kunna vinna över henne i. Jag har en bit kvar till den nivån. Om hon däremot hade lite flyt på skjutvallen skulle hon kanske kunna slå mig i skidskytte, men då ska hon ha riktig tur.

ARTIKELN HANDLAR OM