OS-hjälten: ”Det vore en dröm”

Sebastian Samuelsson vill se OS på hemmaplan

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Stockholm är ett steg närmare att få arrangera OS 2026.

OS-guldhjälten Sebastian Samuelsson, 21, vill och tror att den svenska kandidaturen kan stå som slutsegrare.

– Det vore en dröm, det kan inte bli större, säger han.

Det återstår fortfarande många steg. Men i dag blev det klart att Stockholms bud, med stöttning av Åre, Falun och Lettland, är en av tre slutkandidater till att arrangera vinter-OS 2026.

Då kommer OS-hjälten från Pyeonchang, Sebastian Samuelsson, vara 28 år.

– Jag är kanske på toppen av min karriär då. Att få chansen att köra OS på hemmaplan då, förhoppningsvis vara medaljkandidat, det vore en dröm. Det kan inte bli större, säger han.

Den politiskt intresserade skidskytten är också väl insatt i budprocessen och han tror att ett OS skulle vara bra även ur annat än rent egoistiska aspekter. Någon ekonomisk baksmäll är han inte orolig för.

”Konstigt om man inte skulle garantera”

– Känslan är att SOK verkligen har räknat på det här, gjort en kalkyl som känns vettig. Ett OS i Sverige skulle verkligen kunna vara hållbart och ekonomiskt försvarbart. Det skulle ge så mycket tillbaka samhället i form av arbetstillfällen och även inspiration för ungdomsidrottare. Det är så klart en svår effekt att mäta, men den skulle vara stor, säger Samuelsson.

Det krävs att politikerna också ger klartecken, tror du man kan få det i tid?

– Ja, den stora grejen är väl de statliga garantierna för säkerheten och det känns konstigt om man inte skulle garantera det i ett sådant projekt, säger Samuelsson och fortsätter:

– Ibland känns det som att besluten från politikerna kommer lite för snabbt på, innan man fått hela bilden. Jag hoppas man tittar på det här, kollar vad som krävs och att man då kommer se att det vore bra, säger Samuelsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE