Charlotte Kallas tunga comeback

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskan slutade på 16:e plats: ”Det var lite segt i dag”

Charlotte Kalla gjorde comeback i världseliten.

Resultatet: En 16:e plats.

– Jag kände redan i den andra backen att det här inte var min dag, säger hon.

Foto: SVT
Virpi Kuitunen.

Charlotte Kalla blev svenska folkets älskling när hon bragdartat hämtade in Virpi Kuitunens jätteförsprång och vann Tour de Ski-avslutningen i Val di Fiemme den 6 januari.

Men sedan dess har Kalla haft problem med sjukdom. Inför dagens världscuptävling över 10 km klassiskt i estniska Otepää visste hon inte riktigt var hon stod formmässigt då hennes enda tävliing senaste månaden var DM i Vemdalen.

Svaret blev: Inte speciellt bra.

– Det var knepigt och vått före. Det är inte så ofta man måste saxa under så långa sträckor, säger Kalla till Radiosporten.

Långt efter

Kalla fick en svag start i Otepää och vid 2,3 kilometer låg hon på 15:e plats, drygt 17 sekunder bakom ledaren Astrid Jacobsen, Norge. Kalla höll sedan vid varje mellantid en placering kring 15-20:e plats, men tappade successivt tid till täten.

Efter halva loppet skiljde 26 sekunder fram till totalledaren Virpi Kuitunen – en differens som vid målgång hade utökats till en minut och sex sekunder.

109 poängs försprång

– Jag kände redan i den andra backen att det här inte var min dag. Jag var tvungen att hålla igen lite för att orka hela vägen, säger Kalla till Radiosporten.

– Jag trodde jag skulle kunna pressa mig lite mer. Det var lite segt i dag.

Kuitunens världscupseger var hennes 16:e i karriären. Före dagens tävling ledde finländskan den totala världscupen med 819 poäng före Kalla med 795. Nu drygade Kuitunen ut ledningen och är 109 poäng före Kalla.

Övriga svenska placeringar: Maria Rydqvist (26:a), Anna Hansson (28:a), Sofia Bleckur (29:a) och Anna Simberg (33:a).

Publicerad: