Marion Jones dömd till ett halvårs fängelse

Den förra friidrottsstjärnan ljög för FBI

Marion Jones döms till sex månades fängelse för att ha ljugit för FBI.
Marion Jones döms till sex månades fängelse för att ha ljugit för FBI.

Marion Jones, 32, döms till sex månaders fängelse.

Anledning: Den förre friidrottsstjärnan har ljugit för FBI:s utredare.

– Jag har gjort misstag genom att ljuga, säger Jones som brast ut i gråt när domen föll.

Marion Jones har ett flertal VM-medaljer och tog fem medaljer (tre guld och två brons) vid OS i Sydney 2000. Men på senare tid har hennes karriär solkats ner fullständigt.

Den 4 oktober förra året erkände Jones att hon tog anabola steroider (THG, tetrahydrogestrinon) under två år och att hon var dopad när hon tog OS-medaljerna.

Ekonomisk brottslighet

Den 23 november beslutade internationella friidrottsförbundet (IAAF) att Jones blir av med sina medaljer från OS 2000 och VM 2001. Dessutom blev hon återbetalningsskyldig vad gäller de drygt fyra miljoner kronor som hon vunnit sedan september 2000.

På fredagen kom nästa smäll. Jones dömdes till ett halvår i fängelse – och förutom fängelsestraffet fick två års villkorligt samt 400 timmars samhällstjänst.

Jones i tårar

Jones döms för att ha ljugit om sitt dopningsmissbruk i en federal utredning om ökända laboratoriet Balco. Straffet rör även en lögn om checkbedrägeri utfört med ex-sambon Tim Montgomery.

– Förbrytelserna här är allvarliga. Det handlar om lögner med tre års mellanrum, ett upprepat försök att bryta mot lagen, sa domaren Kenneth Karas enligt AP.

Jones grät när hon bad Karas om nåd.

– Jag har gjort misstag genom att ljuga. Jag har erkänt det försent men förhoppningsvis inte för sent för att frambringa din mänskliga vänlighet, sa Jones.

Enligt TT replikerade Karas med att säga att ingen står över skyldigheten att berätta sanningen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN