Shutterfly tog hem segern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-27

Bengtsson missnöjd trots tjusig avslutning: "Det har varit stolpe ut hela tiden"

GÖTEBORG.

Tre svenskar till prisutdelning i en världcupfinal.

Ett bättre resultat än väntat efter de senaste dagarnas bleka insatser.

Men åt världsstjärnan Meredith Michaels Beerbaum var inget att göra.

– Hon är förbannat, jävla bäst, konstaterade Helena Lundbäck efteråt.

Världens bästa ryttare på världens bästa häst. Tyska Meredith Michaels Beerbaum på Shutterfly tog hem segern i världscupfinalen i hoppning i Göteborg på söndagen.

Hon var favorittippad – även om Jessica Kürten ledde då tävlingarna inleddes på söndagen. Sedan Kürten rivit i första omgången ledde Michaels Beerbaum inför den andra strax före landsmannen Heinrich Hermann Engemann.

En felfri andra runda av amerikanen Rich Fellers satte press på tätduon. Engemann fick ett nedslag efter en tafflig sväng och tappade sitt försprång, men åt Meredith Michaels Beerbaum var inget att göra.

Aldrig har det hyschats så mycket i Scandinavium som under den felfria segerritten.

– Jag är glad att jag lyckades. Det är pressande att rida världens bästa häst. Om något går fel kommer alla att skylla på dig, säger en strålande glad Meredith Michaels Beerbaum.

Michaels Beerbaum lämnade arenan till stående ovationer. Men under prisutdelningen var det svenskarna som hyllades mest. Rolf Göran Bengtsson slutade på tionde plats och Helena Lundbäck på elfte. Royne Zetterman slutade på 15:e plats totalt.

Rolf-Göran Bengtsson var gräsligt missnöjd med sin placering.

– Hästen har hoppat så bra hela säsongen och så har det varit stolpe ut hela tiden här. I första rundan kunde hästen inte ha hoppat bättre och i andra hoppade den också bra, men jag var för långt efter från början, säger Bengtsson till sportbladet.se.

Tre svenska ryttare i värlscupfinalens allra sista omgång är annars en liten sensation.

– Det är fantastiskt. Fastän jag vet vad de kan blir jag nästan rörd när det rider en sådan där runda, säger hoppningens förbundskapten Maria Gretzer till sportbladet.se.

För Helena Lundbäck blev den felfria ritten i första rundan en skön revansch efter ett par tävlingsdagar som handlat mindre om hopping och mer om sviktande form och om konflikten med hästen Madicks ägare.

Vändningen kom inte förrän på söndagen.

– Jag önskar att jag hade kunnat rida med det här självförtroendet från början. Då hade jag kanske kommit ännu längre, säger Helena Lundbäck.

Följ ämnen i artikeln