Motorsport

Varning i natt: Kör inte loppet

SPORTBLADET

Michelin om F1-däcken: Vi kan inte garantera säkerheten

Michelins däck är en säkerhetsrisk. Därför flyger företaget in nya däck från Europa.

Trots det kan loppet stoppas - av Ferrari.

- Sex bilar på startlinjen är en fördel för oss, säger Michael Schumacher.

Den våldsamma krasch (bilen på bilden ovan) som tvingar Ralf Schumacher att vila ifrån kvällens VM-deltävling i formel 1 har givit Michelin stora problem.

Tyskens stall Toyota drabbades av två avåkningar under fredagens träning men man har inte hittat något fel på bilen eller dess inställningar. Istället anses felet ligga hos däcken - men Michelin har inte kunnat lokalisera det.

Därför varnar nu däcktillverkaren alla sina sju F1-stall för att köra kvällens lopp i Indianapolis, USA.

- Får vi inte in ny information från våra tester avråder vi stallen från start, säger Michelins sportdirektör Neil Shorrock.

- Stallen tar själva det avgörande beslutet, men eftersom vi har det rättsliga ansvaret för vår produkt råder vi dem att avstå från att köra till dess att vi vet om vår produkt är säker.

"Vi försöker lösa felet"

Vid gårdagens kval körde samtliga stall som har Michelins däck med strikta förhållningsorder, flera av stallen klagade på däcken och Michelin beslöt sig för att flyga in nya däck som använts i Barcelona och som visat att de klarar en så påfrestande bana som den i USA.

- Vi har inte hittat grunden i felet och försöker att lösa det, säger Michelins Pierre Dupasquier till den tyska tv-kanalen RTL.

- Vi har bestämt oss för att flyga in däck från Barcelona. Vi erbjuder oss att köra med dem, sedan är det upp till FIA att ta beslutet.

I FIAs (Internationella bilsportförbundets) regler står att stallen måste köra loppet med samma däck som de använt under kvalet och det krävs ett undantag för att de sju drabbade stallen ska få byta däck. Något som Ferrari, som samarbetar med den andra däcktillverkaren Bridgestone, sätter sig emot.

Renault vägrar köra

- Fråga inte mig, fråga Ferrari, svarar Michael Schumacher när RTL undrar om hans stall kommer att lägga in sitt veto om konkurrenterna vill bryta mot däckregeln.

- Sex bilar på startlinjen är en fördel för oss.

VM-ledande Renault har redan sagt att de vägrar att starta med samma däck som i kvalet.

- Jag kommer aldrig att riskera mina förares säkerhet, utan nya däck startar vi inte, säger stallchefen Flavio Briatore till F1-total.

För F1-sporten vore det ett sorts misslyckande om det inte står 20 bilar på startlinjen i kväll. Sporten arbetar hårt för att förbättra sin ställning i USA och PR-mässigt vore det näst intill en katastrof om loppet ställdes in.

- Jag tror att Michelin hittar fungerande däck och då kan alla stall starta, citeras F1-gurun Bernie Ecclestone av F1-total.

- Tävlingskommittén ska fatta det avgörande beslutet. Kör stallen med nya däck bryter de mot reglerna. Men de kommer också att få köra och därefter får man ta beslut om eventuella straff.

Frågan har diskuterats hela natten och ett definitivt besked lär komma först i eftermiddag.

Startuppställningen:

Anna Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport