Sluta ljuga och ta fram papper och penna

SPORTBLADET

Det är dags att tala riktigt, riktigt allvar här i Pokerskolan.

Nyligen kom en undersökning från en nätsajt, och som pekade på två högintressanta ”fakta”: (a) hälften av de 900 intervjuade spelarna drömmer om att kunna leva på poker, och (b) bara en fjärdedel säger sig gå med förlust på nätpoker.

En fjärdedel, my ass.

Sanningen är att över 90% går med förlust i det långa loppet. Den som påstår sig ”gå jämnt upp” eller ”ligga på svagt plus” ljuger, statistiskt sett.

Den nyligen avlidne förre världsmästaren Puggy Pearson sade en gång att det första du måste göra i poker är att bli vän med dig själv; men det andra du i så fall måste göra är att kyligt tvinga dig till att se skillnaden mellan vem du tror du är, och vem du egentligen är. Den mest idiotiska bluff du kan ge dig på i poker, är att försöka bluffa dig själv.

Poker kräver att du klarsynt identifierar dina starka och svaga sidor. ”Många dåliga spelare blir aldrig bättre för att de inte kan hantera en självinsikt”, som dramatikern David Mahmet skriver i sin essä ”Things I Have Learned Playing Poker on the Hill”, med titeln syftande på maktens säte i Washington DC.

Vem är du egentligen vid pokerbordet? Vinner du i längden – eller förlorar du? Att kunna se den sanningen i ögonen, utan att rygga tillbaka, är bland det viktigaste du måste ta itu med för att kunna gå vidare och utveckla ditt spel.

Det är hög tid att du gör det som jag redan rekommenderar i Pokerhandboken: att du tar fram papper och penna och ärligt redovisar VARENDA turnering och cashgame du deltar i. Anteckna datum, antalet deltagare, inköp och allt annat tillämpligt, OCH hur mycket du vann eller förlorade. Sluta helt enkelt ljuga för dig själv.

Och jodå, jag lever som jag lär. Undantar man alla enbords sit-and-go samt heads-upmatchen i Tallinn när jag slog Peter Swartling, har jag hittills i år spelat i 15 större turneringar live eller på nätet, vunnit två av dem, och hamnat in the money i ytterligare två. Samma sak med mina cashgames: jag vet exakt på kronan, dollarn respektive euron vad mitt netto hittills i år ligger på.

Menar du allvar med att vilja leva på poker? Använd då papper och penna, eller kör igång en ny Excelfil i datorn. Sluta ljuga för dig själv, och det redan i dag.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker