Kraschkungen vill bli historisk

SPORTBLADET

Richard Göransson har drömläge för tredje raka titeln i STCC

Två raka totalsegrar.

Nytt stall.

Större ekonomiska muskler.

”Kraschkungen” siktar på ett historiskt hattrick.

– Allt annat än seger är ett nederlag, säger Richard Göransson inför STCC-premiären.

Foto: BILDBYRÅN
SEGERKYSSEN 2005 Göransson stod som totalsegrare både 2004 och 2005. Nu är 27-åringen från Örebro redo för ett nytt försök, när STCC har premiär på Ring Knutstorp i helgen.

Göransson reste sig, skakade av sig gummiresterna och förvandlade konkurrenterna till stoppljus.

Smeknamnet ”Kraschkungen”, som han fick under 2003, har trillat av motståndartungorna för länge sen.

Mer taktisk körning

– Jag tog lärdom av alla krascher och sen dess har det bara gått bättre och bättre, säger Richard Göransson till Sportbladet.

Med mer taktisk körning stod Göransson som totalsegrare 2004 före Volvoföraren Robert Dahlgren. I fjol försvarade han titeln – och 2006 siktar han på det som ingen klarat tidigare i STCC.

Ett hattrick.

Och förutsättningarna saknas inte.

Richard Göransson har bytt stall till racingveteranen Janne Nilssons – Flash Engineering. Där ingår också Edward Sandström och tillsammans bildar de en fruktad förartrio.

”En nytändning”

– Det känns helt fantastiskt. Vi har raggat sponsorer hela vintern och det har gått bra. Det är en ny utmaning att sätta upp allt från början.

Varför lämnade du ett mästarteam?

– Jag behövde en nytändning. Men villkoret för att byta stall var att jag skulle få fortsätta köra BMW. Och det har jag fått. Nu har vi också större sponsorer och bättre ekonomiska förutsättningar

Flash Engineerings mekaniker har jobbat non-stop de tre sista veckorna med Göranssons splitternya BMW. 15 timmar per dygn, sju dagar i veckan.

I förra helgens testkörningar kom första riktiga resultatet. Göransson hade tredje bästa tid efter ettan Carl Rosenblad och tvåan Tommy Kristoffersson.

– Bilen kändes helt perfekt. Men vi har bara hunnit med tre testrace mot vanligtvis 20. Sponsorer, ny bil och intrimning har tagit mycket tid.

Kan publiken förvänta sig ett mellanår?

– Jag har mästarrutinen. Allt annat än seger är ett nederlag, säger Richard Göransson.

Sportbladet rabkar STCC-stallen

Jimmy Landström

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport