Bengt-Åke kan bli historisk

SPORTBLADET

Kan ta OS- och VM-guld samma säsong

Riga (TT:s utsände)

Han har redan fört Tre Kronor till ett OS-guld.

På söndagen kan Bengt-Åke Gustafsson bli historisk – som den förste förbundskapten att föra ett hockeylandslag till OS- och VM-guld samma säsong.

Foto: ANDREAS HILLERGREN/BILDBYRÅN
Bengt-Åke kan skriva historia.

Sex gånger tidigare har möjligheten funnits – med OS och VM under samma hockeyvår.

Ingen nation har lyckats.

Inte OS-mästarna Sovjet 1972 eller 1976, inte Ryssland 1992, inte Sverige 1994, inte Tjeckien 1998 och inte Kanada 2002.

Tre Kronor har fortfarande chansen.

– Kul att vi har möjligheten, sade Bengt-Åke Gustafsson till TV3.

Knapp seger

I lördagens semifinal mot Kanada såg Sverige ut att gå mot en enkel seger när Jonas Nordquist fixade 5–2 i inledningen av den andra perioden. Men segern blev knapp.

5–4 – efter en frenetisk kanadensisk finaljakt.

– Det var synd att det blev så här spännande. Men det var starkt att vinna mot ett bra Kanada, kommenterade den svenske förbundskaptenen.

Till slut stod svenskarna ändå där, med chansen till VM-guld – och med chansen till en dubbel som ingen tidigare klarat.

– Inte mig emot. Men nu lägger vi det här bakom sig och koncentrerar oss på Tjeckien, sade Bengt-Åke Gustafsson.

Åtta tar dubbeln

I det svenska laget finns åtta spelare som också var med i OS-truppen. En av dem är Jörgen Jönsson, som också har chans att ta en trippel i och med SM-guldet med Färjestad från i april.

För svenska hockeylandslaget är lyftet påtagligt.

Bengt-Åke Gustafsson, som vann VM-guld som spelare 1987 och 1991, tog över Tre Kronor när Hardy Nilsson hade kört fast i de stora mästerskapen. Det hade blivit fiasko i OS i Salt Lake City 2002, och Tre Kronor hade blivit utbuade efter kvartsfinalförlusten mot Tjeckien i Globen i World Cup två år senare.

Gustafssons karriär som förbundskapten inleddes med en fjärdeplats i VM i Österrike ifjol, utslagen i semifinal efter förlängning mot Tjeckien och besegrade av Ryssland i bronsmatchen.

I OS i Turin kom guldet som gav den gyllene generationen – med Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson – ett glimrande slut.

I VM i Riga kan Gustafsson leda landslaget till ett VM-guld, som skulle göra honom och Tre Kronor historiskt.

Jakob Sillén/TT