Gatlin slog världsrekord

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikanen sprang 100 meter på 9,76 sekunder

Foto: Reuters

Amerikanen Justin Gatlin slog under fredagskvällen världsrekord på 100 meter för herrar vid tävlingar i Doha, Qatar.

Gatlin sprang på 9,76, en hundradel snabbare än Asafa Powells tidigare rekord från den 14 juni 2005.

– Jag visste att det var på gång. Det är tredje gången jag tävlar i Doha och det blev tredje gången gillt, säger Gatlin.

Redan innan tävlingarna i Qatar sade Justin Gatlin att han satsade på att slå nytt världsrekord. Och OS-guldmedaljören höll vad han lovade. Med en tid på 9,76 sekunder slog han jamaicanen Asafa Powells tidigare rekord från Aten förra året med en hundradel.

– Jag är bättre än de bästa för jag är olympisk mästare, världsmästare och nu världsrekordinnehavare, sade 24-åringen strax efter rekordnoteringen.

– Jag trodde att jag skulle göra det och stod vid mitt ord. Jag är en man som gillar utmaningar och min acceleration i dag var fenomenal, sade Gatlin som svarade för en tid på 9,85 sekunder redan i semifinalen, den dittills snabbaste tiden i år.

Överlycklig

Men trots världsrekordet har Gatlin haft svårt i Qatar tidigare år. De två senaste säsongerna har världsrekordinnehavaren fått se sig besegrad.

– Jag visste att det var på gång. Det är tredje gången jag tävlar i Doha och det blev tredje gången gillt, sa en lyrisk Gatlin och varnar redan för att tiden på 9,76 snart kan vara ett minne blott.

– Jag är överlycklig över att ha slagit nytt världsrekord men tajmingen kan förbättras ytterligare i år, förmodligen i Europa, sade Gatling som tackar Gud och föräldrarna för rekordet.

Den 11 juni möts Gatlin och förre världsrekordinnehavaren Asafa Powell vid tävlingar i Gateshead, England.

Fakta: Justin Gatlin

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN