Utdömda: Visa hjärta

SPORTBLADET

Sudden tog fighten: Räkna inte bort oss

Foto: MAGNUS WENNMAN
knock-out Tre Kronor hade inte mycket att sätta emot hockeymässigt – men Mats Sundin stod upp fysiskt. Sudden och Rysslands Vitali Vishnevski rök ihop rejält under matchen. Ingen segrare utropades i den fighten – men Vishnevski var sannolikt gladare än Sudden i omklädningsrummet efter matchen.

TURIN

Mats Sundin stred.

Han tog fighten mot ryssarna, när de flesta andra svek.

– Vi måste bli mycket bättre i allt. Och vi måste visa mer jävlaranamma i fortsättningen. Men räkna inte bort oss än, säger Sudden efter utskåpningen mot Ryssland.

Mats Sundin är Tre Kronors kapten i OS.

Han är också en av de mesta vinnarna i Tre Kronor genom tiderna.

Hans hjärta har alltid bultat lite extra, varje gång han dragit på sig landslagströjan. Beviset är tre VM-guld, en given plats i flera All Star-team och flera vunna poängligor. Senast i Salt Lake City vann Sudden både poängligan och kom med i turneringens All Star Team.

Men han åkte ändå hem som en lika stora förlorare som alla andra, efter 3–4 mot Vitryssland i kvartsfinalen.

”En dödssynd”

Den här gången vill han lämna Turin som en vinnare.

Men han är inte den som dömer ut några lagkamrater, eller skäller offentligt. Även om han såg ut att vilja det efter matchen i går, där han stod med svetten rinnande och svarade på frågor som han naturligtvis hade självklara svar på.

– Men vi tappade mycket på deras blå och det är en dödssynd mot deras forwards. Då vi låg under började vi spela lite för mycket på chans, säger Sudden.

– Men jag tar mycket hellre den här förlusten nu än i kvartsfinalen. Det är då turneringen börjar. Tidigare har vi varit bra i gruppspelet och gjort de här matcherna i kvarten. Nu hoppas jag att det är tvärtom.

– Och som jag ser det är det fortfarande fem, sex lag som slåss om OS-guldet. Och vi är ett av dem.

Inga fler skitmatcher?

Det var samtidigt en dag där den tjeckiska publiken kände likadant som den svenska, då de regerande världsmästarna skrällföll mot Schweiz med 2–3.

Och ett ganska stappligt Kanada slog Tyskland med 5–1, utan att imponera och Tyskland hade inte ens sin målvaktsstjärna Olaf Kölzig i mål. Stjärnfyllda USA har redan kryssat mot Lettland i inledningsmatchen.

– Ja, alla lag brukar ju göra en skitmatch i varje turnering. Jag hoppas vi gjort vår nu, säger Sudden.

0–5. Vad tyckte du om Sveriges insats mot Ryssland?

Mats Wennerholm