Härligt långt från Stamford Bridge

SPORTBLADET

Sportbladets Frank Östergren: Gais-Norrköping var kul

Karl-Alfred Jakobsson var före min tid – faktiskt! – men jag gillade Sten Pålsson och Janne Olsson.

I övrigt har mitt liv varit Gais-fritt.

Fram till i går. För trött på all ekonomisk sörja som omger elitfotboll blev det Gais–IFK Norrköping i 24 och det var kul. Ett och annat feltjong, men rötter och en repris av en tid ingen snart minns ens fanns. Så härligt långt från Stamford Bridge.

Kul också att 24 äntligen börjar ­verkställa de uttalanden som gjordes redan när Remy Nilson var sportchef på SVT. Att 24 skulle visa all den sport som tablåsättarna på SVT så effektivt blockerar.

Superettan, basketligan, bandy, handboll, innebandy och en hel del mer. Dessutom jobbar man efter resurserna, inte det yppersta men den svenska bredden manifesteras och det görs på ett mycket yrkesskickligt sätt.

Inget suckande över att det inte är allsvenskan utan superettan. Bra bildproduktioner, studio, mycket grafik och seriös attityd.

Satsningen på kvinnliga studioexperter imponerar också. I går hörde vi Nina Beresso prata basket, vi känner sedan tidigare Malin Svedberg, snart träffar vi också tjejer som analyserar bandy och handboll. Och det är väl för att de är duktiga, inte för att det är politiskt korrekt, eller hur SVT?

Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell gråter ut i Resumé om okunniga och ovilliga personer som påstår att pengarna från det kommande tv-avtalet inte oavkortat tillfaller fotbollen.

Mycket intressant. För vad jag vet har ingen offentligt påstått något sådant. Utan Lagrell verkar svara på en fråga han är rädd ska ställas.

På tal om Lagrell, att se honom underdånigt utfrågas i TV3 är som att se Sjökvisten i Åsa-Nisse-filmerna. Ni vet handlaren som med bakslug min vet hur argumenten ska läggas. Dessvärre möter Lagrell ingen tv-intervjuare med Åse-Nissekluriga frågor.

I Norge startar NRK och Viasat en gemensam sportkanal. Hämnd för att TV2 Norge och Telenor snodde åt sig Tippe­ligan, möjligen. Men för tittarna en superkanal där alla EBU-rättigheter typ OS blandas med Champions League.

Bäst 1

Bäst 2

Frank Östergren