Pokerfrågan

SPORTBLADET

Experterna reder ut begreppen

1 av 2 | Foto: Dan Glimne, författare.

Nyfiken på poker men aldrig vågat pröva?

Eller har du kanske spelat ett tag och vill utvecklas ytterligare.

Aftonbladet.se har tagit hjälp av två av Sveriges största experter för att just du ska få svar på dina frågor.

Här är ett urval av dom frågor som publicerats i Sportbladet den senaste tiden.

Hej, exakt vilka odds bör jag känna till i Texas hold’em för att bli en bra pokerspelare? Vilka oddsberäkningar använder ni er av?

Mvh Johan Ocklind

– Du bör kunna (a) hur olika starthänder står sig mot varandra före floppen, (b) vilka förbättringschanser du har efter floppen, och (c) förbättringschanserna även efter fjärde kortet. De oddskunskaperna får du genom erfarenhet, litteraturstudier och enkel kombinatorisk matematik. Läsare som går i skolan kan be matteläraren visa hur de uträkningarna går till, tipsar Dan Glimne.

Jag skulle verkligen vilja veta om det finns någon sida för pokertörstande Macanvändare som är svenskar (snacka om i-landsproblem) och där man inte behöver vika sig för Microsoft och införskaffa sig av Virtual PC eller SoftWindows.

Mvh Mattias

– Följande sajter kan du spela på som Macanvändare: unibet.com, betsson.com och martinspoker.com. Det finns säkert flera, säger Ken Leenaárd.

Vad är det vanligaste straffet vid en regelförseelse på en pokerturnering?

Joel

– Att bli ”utvisad” en viss tid. I VM fick man 20 minuters avstägning om man sa ”fuck”, säger Ken Leenaárd.

Hej! Jag undrar ifall Dan och Ken har mött varandra? Ifall ni har det, hur gick det, vem vann?

Jocke

Ken Leenaárd: Vi har aldrig mötts vad jag kommer ihåg. Eftersom jag tror att jag kan vinna mot alla tror jag givetvis på mig själv mot honom också.

Dan Glimne: Vi har suttit vid samma bord bland annat på en av Stockholms ”halvillegala” klubbar, och förstås ibland deltagit i samma turneringar men vid olika bord. Jag erkänner villigt att Ken är den bättre av oss två, inte minst eftersom han har valt att ägna sig på heltid åt professionell poker medan jag har spelet som en sidoinkomst och även har annat på min yrkesmässiga agenda.

Om man nu skulle vinna lite pengar på nätpoker. Hur ska man då veta om och hur man ska skatta för vinsten? Har för mig att jag läst att det beror på var bolaget är baserat. Finns det någon lista över från vilka bolag vinsten är skattefri/beskattas? Om man tar de större siterna, är vinsterna där generellt sett skattefria?

Klöver kung

– Någon ”officiell” lista finns mig veterligen inte. Principen är att nätpokervinster inom EU/EES är skattefria, medan övriga ska beskattas. Du får nog fråga antingen respektive nätpokersajter eller skattemyndigheterna, säger Dan Glimne.

Säg att vi är ett gäng som lirar No Limit och varje spelare erhåller marker till ett värde av 500 kronor. Jag har för mig ett mörkarna normalt är en viss procent av startkapitalet. Stämmer det och i så fall hur stora är de? Hur ofta ska man höja? Är det tisbegränsat eller höjs dom när någon deltagare åker ut?

Lars F

– Lämpliga mörkar i en turnering med 500 som inköp är 5–10, och sedan 10–20, 15–30, 20–40, 30–60, 50–100 och så vidare. Det är klockan som bestämmer när mörkarna höjs – till exempel var 20 eller var 30 minut, säger Dan Glimne.

Hej. Efter mycket spelande på senaste tiden börjar mina marker bli lite smutsiga. Hur gör jag lättast rent dom utan att skada dom? Jag har standard 11,5-gramsmarker.

Mvh Totte

– Tvätta dom med diskmedel och diskborste. Marker är olika tåliga så var försiktig till att börja med för att se hur mycket de klarar av. En del marker klarar av att tvättas i diskmaskin. Andra gör det inte, säger Ken Lennaárd.

Tänkte på en sak, vi lirade texas hold’em ett gäng häromdan. När bara två stycken var kvar och spelarna la ut hade de lika kort på handen. Spelar färgen på korten nån roll eller delar man potten?

Håkan

– Nej, färgerna i sig spelar ingen roll. Har två spelare till exempel bägge A-Q på handen och det ligger A-Q-8-6-3 på bordet, och ingen har en flush, delar spelarna på potten. Går det inte jämnt upp ges överskottet till den spelare som sitter närmast efter dealerknappen, säger Dan Glimne.

Hej grabbar. Jag funderar över en fråga som Micke Nybrink från Aftonbladet ställde i en artikel från den 21 juni: ”Var är alla nya pokermiljonärer?”

Mvh, Ikem

– De sitter framför datorn i sitt pojkrum dygnet runt. Ibland tittar mamma in med mackor och rykande choklad. När de är på turneringar sitter de framför datorn på hotellsvit dygnet runt. Ibland tittar roomservice förbi med mackor och kyld champagne, säger Ken Lennaárd.

Jag undrar vilka spelsidor som är störst? Dock inte de som är populärast i Sverige. Man vill ju inte spela mot så mycket svenskar eftersom vi är så bra.

Erik P

– Den största sajten är Partypoker som tidigare hade en massa skins. Ett skin är en sajt som jobbar med ett eget namn och varumärke. De flesta sajter är skins. Multipoker var ett skin hos Partypoker, men ingår nu i ett nätverk med tidigare Partypoker-skins. Betsson är ett skin till Pokerroom som också är ett av de största nätverken. Martinspoker är ett skin på b2b-nätverket, säger Ken Lennaárd.

Före ”floppen”, ”turn-kortet” och ”river-kortet” så lägger alltid dealern undan ett kort. Varför gör man så? Och var kommer den regeln ifrån?

– Det är en tradition sedan vilda västerns dagar, när kortlekarna var av sämre kvalitet än i dag. Det kunde ju hända att alla visste tack vare en fläck att det översta kortet i leken var hjärteråttan, så därför lät man det översta kortet täcka de andra, och när satsningsrundan var klar brände man det översta kortet och ”avslöjade” först då nästa kort som delades ut, säger Dan Glimne.

På bordet ligger följande kort i blandade valörer:

3–4–5–6–7 (ingen kan få färg). Den ene spelaren har kort på handen som innehåller 2–10. Den andra spelaren har 5–5. Vem vinner?

– Det är en delad pott – bägge spelarna har ju straighten 3–4–5–6–7. Att den ena kan åstadkomma en sexkortsstege och den andre en ”extra” triss saknar betydelse. En korrekt hand i hold’em består av dina bästa möjliga FEM kort, inte fler, säger Dan Glimne.

Hur ska man göra om man får par i ess på handen –sedan kommer det ett till ess på floppen – och man möter bara en motståndare? Jag har fått tips om att man ska lägga sig för säkerhets skull.

The beginner

– Lägg dig aldrig. Det beror på vad de andra korten är på floppen och hur din motståndare spelar. Generellt sett bör du ”slowplaya”. Det betyder att du knackar och ger gratis kort till motståndaren. Har du tur kanske han bluffar, säger Ken Lennaárd.

Är vi svenskar dom bästa pokerspelarna i världen jämfört med antalet? Har länge hört att det ska vara så. Hur är det?

Johan

– Det finns inga undersökningar som bevisar det. Men ute i pokervärlden är det den allmänna uppfattningen att svenskar är bäst procentuellt sett. Enligt alla pokersajter jag känner till är svenskarna de största vinnarna. Är du svensk får du omedelbart respekt både på nätet och på ”riktig” poker, säger Ken Lennaárd.

Kan ni berätta ett smidigt och snabbt sätt att räkna ut oddsen? De förklaringar jag hittar är relativt krångliga och jag vore tacksam för en bra guide.

Rikard

– Jag antar att du menar kortodds (förbättringsodds) – man pratar ju även om andra typer av odds inom poker. Tyvärr finns det inget smidigare sätt att räkna ut kortoddsen än att jämföra antalet kvarvarande kort som förbättrar din hand med antalet kvarvarande kort som inte gör det, säger Dan Glimne.

Jag undrar vad en Royal Straight Flush är? Jag menar att de är 10-J-Q-K-A i samma färg men vilken färg som helst. Andra säger att det bara är 10-J-Q-K-A i hjärter som är en Royal?

Marcus

– Ständigt denna fråga! En royal är 10-J-Q-K-A i samma färg, oavsett vilken! Men förr i Sverige kallades en royal i hjärter för en ”imperial straight flush” och ansågs lite finare. I praktiken är en sådan distinktion dock ett påfund av mest akademisk betydelse, säger Dan Glimne.

Jag undrar om hur ante funkar i Texas hold’em? På tv ser det ut som de har ante OCH lilla och stora blinds. Läser man i pokerboken ”Beat Texas hold’em” så står det att ante finns i poker medan Texas hold’em bara använder lilla och stora blinds.

Dackie

– Anten är bara ytterligare ett sätt att se till att det hamnar pengar i potten i början av en giv. En ante är helt enkelt ett (litet) belopp som ALLA spelarna först lägger in i potten. På så sätt ökar pottstorleken, liksom pressen på spelarna att agera, säger Dan Glimne.

Är poker en sport? (Om inte, vad är då poker i definition?)

Hälsningar, Sebastian

– Bra fråga. Ordet sport kommer av det äldre franska ordet ”desport” som betyder förströelse, så varför inte? Själv ser jag nog mest på poker som ett spel, och då det ultimata spelet när det gäller att samtidigt tillämpa både matematik och psykologi. Dessutom använder man som bekant uttrycket ”olympiska spelen”, så kör för att poker är en sport, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Fungerar olinesidornas programvara på olika sätt? Är det större chans att få in ett färgdrag på till exempel Expekt än det är på Ladbrokes?

Oskar

Självklart inte. Det är bara ren inbillning. Det finns folk som tror att när det blivit rött ett antal gånger på roulette är det dags för svart. Medan andra tror att eftersom det varit rött ofta kommer det fortsätta så. Rent nonsens givetvis. Jag rekomenderar ”Getting the best of it” av David Sklansky. En bra bok om sannolikhet, säger Ken Lennaárd.

Jag har spelat en del turneringar utan större framgång. Till en början går det bra. Chipnivån stiger men efter ett tag så gör jag ett par misstag, går all-in i fel läge och är ute. Hur ska jag göra för att behålla strategi och fokus?

Mackan

– Försök att lära dig av dina misstag. Varför börjar du chansa om du har en strategi som fungerar? Det verkar som om du tappar tålamodet. Försök med delmål. Bestäm dig för att om du ökar din stack med 25 procent under en nivå så slutar du spela. Det blir lättare för dig att vara fokuserad under begränsade perioder, säger Ken Lennaárd.

Jag undrar hur man ska göra om man har höjt innan floppen på Kn-Kn och floppen kommer K–8–2 i regnbåge och någon höjer rejält. Då lockas i allafall jag att syna. Rätt eller fel?

Rickard

– Om poker ändå vore så enkelt. Ju högre kort desto läskigare. Vad göra med ett par på handen när floppen kommer med ett överkort. Om du inte kan läsa din motståndare, gå tillbaka till vad som har hänt tidigare. Bluffar han mycket till exempel, säger Ken Lennaárd.

Jag undrar vad en ”rejkad hand” är för något och vad betyder det.

Penny

– ”Rake” är avgiften som casinot eller nätbolaget tar ut för att täcka kostnader och gå med vinst. Den tas ut i varje pott. Vanligtvis tar de fem procent med en ”cap”, ett tak, på en viss summa beroende på spelets storlek, säger Ken Lennaárd.

Jag har problem med nervositeten när det börjar dra ihop sig. Hjärtat bankar och jag svettas. Har spelat i några år nu men kan ej få bort det.

Abbe

– Vissa är mer nervösa än andra. Enda sättet att träna bort det är att utsätta dig för situationer som gör dig nervös. Erfarenheten lär dig att det inte är så farligt. Bestäm dig för att inte titta på korten och låtsas att du har par i ess. Spela handen och se vad som händer, säger Ken Lennaárd.

Ibland så pratar alla om att han/hon får se floppen ”gratis” vad meas med det?

Jonathan

– Om alla synar fram till höga mörken, även kallad big blind, får den personen se floppen gratis eftersom det inte kostar honom något ytterligare. Han har redan lagt in höga mörken innan alla fick kort, säger Ken Lennaárd.

Om man har A–A på hand och när floppen sedan kommer är den K–K–3, ska man syna då om nån höjer mycket?

Simon

– Det tycker jag. Det är inte lätt att floppa triss. Motståndaren kan lika gärna ha par i tior eller något liknande. Kör hårt, säger Ken Lennaárd

Jag undrar hur bra du anser 8–9 suited och 9–10 suited i början av pokerspelet där åtta spelare ingår är? Ska jag höja eller bara gå med?

Adrian

– Höj absolut inte. Det är händer man vill ha många motståndare till, så kallade multiwaypotter. På världsklassnivå kan man ibland höja med dylika händer för att variera spelet. Men det ska du inte göra, säger Ken Lennaárd.

Vad händer med pengar/chips, om man har för lite kvar så man inte kan satsa mörk och ante?

– Du får alltid spela för de marker du har kvar. Har du 200 kvar och mörken är 250 kan du bara vinna 200 från varje motståndare i potten. När Jack ”Treetop” Strauss vann VM 1982 trodde alla han han åkt ut, men när han rest sig upp hittade han en sista marker under en servett som han förvaltade hela vägen till seger. Efter det säger man ”a chip and a chair” när man har lite marker kvar, säger Ken Lennaárd.

Jag har lite problem när det gäller att bygga upp mina spelmarker och vill ha så mycket tips som möjligt hur man bygger upp sina spelmarker för att överleva turneringar.

David

– Jag med! Skämt åsido, en bra strategi är att spela tvärtom. Om de andra spelar aggresivt spelar du tajt och tvärtom. Spela billiga tävlingar och testa dig fram med olika strategier. Övning ger färdighet, säger Ken Lennaárd.

Spelade en turnering på Expext och fick korten 10–8. Foldade före floppen och sen kom 9–10–10–9–Q. Det var två kvar som satsade när de visade sina kort hade de en varsin tia och fick kåk. Jag undrar om nät, främst Expekt, har en kortlek med fem tior?

Joakim

– Troligen kommer du ihåg fel. Kanske var det handen innan du hade 10–8? Du borde antecknat handens nummer och mejlat expekt och frågat vad det är frågan om, säger Ken Lennaárd.

Jag är en 14-årig kille som undrar en sak. Jag får ju inte spela på internet eller någon annanstans så jag undrar om ni vet någonstans där jag får spela? Jag är seriös i mitt spelande och vill satsa på det.

Per A

– Man kan spela om låtsaspengar på alla sajter. Det är ett bra sätt att lära sig grunderna, säger Ken Lennaárd, pokerexpert i Kanal 5 och chefredaktör på Poker Magazine.

Ställ din egen fråga

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker