Cykelsport

Ljungskog vann i Vårgårda

SPORTBLADET

Och Monica Holler trea

Vårgårda (TT)

Ett perfekt lopp.

Taktiken höll till punkt och pricka.

Laget kämpade och Susanne Ljungskog kunde vinna det första världscuploppet i Sverige någonsin.

När Susanne Ljungskog stod på startlinjen i Vårgårda fanns bara en tanke i huvudet – seger.

– Antingen för laget, men helst för mig, sade en glädjestrålande Ljungskog efter loppet.

Ett lopp som hennes lag Buitenpoort dominerade alla de elva varven. Och under den andra halvan av loppet var det Ljungskog själv som satte mest färg på tävlingen.

Efter att i fem varv legat och avvaktat i klungan var det dags för henne att träda in i handlingen. En grupp om tre cyklister hade gått loss och ledde med drygt 40 sekunder. Men då satte Ljungskog in sin attack i Hägrungabacken – en stigning på drygt 50 meter på mindre än en kilometer. Ljungskog drog iväg i ett rasande tempo och var tillsammans med tiotal andra åkare snart i kapp tättrion. I gruppen fanns också svenska Monica Holler som till slut blev trea.

Hyllade laget

Efter den första attacken dominerade Susanne Ljungskog och styrde hela händelseförloppet resten av loppet. Hon ryckte gång efter annan sönder fältet.

– Laget gjorde en perfekt insats. Det bäddade hela tiden för att jag skulle kunna sätta in mina attacker, sade Ljungskog.

– Utan laget hade jag inte kunnat vinna.

På de fyra avslutande varven handlade det om vilken cyklist som till slut skulle ork hänga med Susanne Ljungskog på vägen till mållinjen. Det blev brittiskan och ledarinnan i världscupen Nicole Cooke. De båda låg i täten och växeldrog.

Men på det sista varvet blev det ingen växeldragning över huvudtaget. Susanne Ljungskog lade sig på rulle bakom Cooke och vägrade dra en enda meter, väl medveten om att det låg i brittiskans intresse att hålla undan för klungan.

– Jag visste att Nicole ville vara i täten och därmed dryga ut sin ledning i världscupen.

– Bakom henne kunde jag ligga och bara koncentrera mig på en spurt.

”En mycket speciell seger”

I spurten var Susanne Ljungskog obeveklig och passerade Nicole Cooke på upploppet och kunde vinna en av säsongen bästa segrar.

– Detta var en mycket speciell seger eftersom det är första gången det körs ett världscuplopp i Sverige.

Bakom Susanne Ljungskog gjorde Monica Holler en mycket bra tävling. Hon var med i attacker och utbrytningar under hela loppet. Inför det sista varvet fanns hon i en grupp om sex cyklister som låg mellan täten och huvudklungan. I Hägrungabacken ryckte Holler tillsammans med två andra och fick en lucka. På upploppet vann hon en spurtstrid.

– Det här var jätteroligt. Jag orkade gå med i flera utryckningar och det var en rolig tävling, sade Monica Holler, för andra gången på pallen i en världscuptävling.

TT

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Cykelsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Cykelsport