Linds superkontrakt

SPORTBLADET

OS-hjälten får flera miljoner: ”Väldigt nöjd med pengarna”

OS-guldmedaljören Björn Lind blir mångmiljonär.

Sportbladet kan avslöja att Linds nya super­kontrakt med skidfabrikanten Rossignol gör honom till en av världens bäst betala längdåkare.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd, säger Lind.

Foto: Guldklimp Björn Lind är numera inte bara OS-guldmedaljör utan även mångmiljonär efter att har skrivit på ett av de bästa kontrakten i världen.

Björn Lind gjorde succé i OS i Turin med guld både individuellt och i stafetten i sprint. Sedan dess har han varit högvilt för skidfabrikanterna.

Men nu har han tecknat ett fyraårsavtal med Rossignol, som kommer att förse honom med både skidor och skor fram till OS i Vancouver.

– Det ger en fast årslön plus en bonus som är resultatbaserad. Jag är väldigt, väldigt nöjd med pengarna, säger Lind.

Enligt uppgifter är kontraktet ett av de bästa i världen.

– Jag vet inte vad de andra har, men jag är jättenöjd, det kan man inte säga nåt om.

Björn Lind vill inte gå ut med några siffror, men Sportbladet kan avslöja att kontraktet är värt miljoner.

Storsatsning

I skidvärlden finns oftast två sorters kontrakt. Ett med en hög årslön och lägre bonus, och ett med lägre årslön och högre bonus.

Enligt Sportbladets uppgiftslämnare är Linds avtal värt omkring 500 000 kronor om året i lön. Dessutom får han en bonus på runt en miljon kronor för guldmedaljer i de stora mästerskapen. För stafettguld är bonusen ungefär hälften av den individuella.

Björn Lind kommer dessutom att få hjälp av en serviceman från Rossignol. Skidfabrikantens storsatsning på guldhjälten är ett led i företagets ambitioner att ta mer av den svenska marknaden.

– Det är inte så många elitåkare som kör med Rossignol här, så de ser väl det som en möjlighet att ta sig in i Sverige, säger Lind.

Johan Flinck, Petter Maaherra

ARTIKELN HANDLAR OM