Inga bandyderbyn i Västerås

SPORTBLADET

”Vi är väldigt besvikna över beslutet”

Det blir trots allt inga bandyderbyn mellan Tillberga och Västerås i bandyallsvenskan nästa säsong.

Bandyförbundets styrelse har ändrat sig och ställer sig nu bakom tävlingskommitténs förslag till serieindelning.

I Tillberga blev man ordentligt upprörda när beskedet kom att Bandyförbundets styrelse ändrat sig när det gäller nykomlingens serietillhörighet i allsvenskan 2006/07.

– Vi är väldigt besvikna över beslutet. Det innebär att vi inte får spela några derbyn mot Västerås, vilket får ekonomiska konsekvenser. Vi tappar mellan 300000 och 400000 kronor i inkomster, säger Tillbergas vice ordförande Andreas Porswald till TT.

I stället klubbade styrelsen på tisdagskvällen genom tävlingskommitténs ursprungliga förslag. Det innebär att Tillberga och Västerås hamnar i skilda serier, trots att båda har Rocklunda som hemmaplan. Och dessutom får Hammarby stanna kvar i södra gruppen mot sin vilja.

– Vi blir kanske tvungna att lägga ner vårt b-lag, Hubbo BK, som spelar i division 2. Vi vet inte om vi klarar det ekonomiskt, säger Porswald.

Tävlingskommitténs ordförande Mats Westling motiverar förslaget som nu klubbats:

– Styrelsen hävdade att det var praxis att ta geografisk hänsyn vid serieindelningar. Men vi har funnit att det inte alltid varit så, men att det däremot varit en obruten praxis att nykomlingar inte ska hamna i samma serie. Det ger större rättvisa och det fick vi till slut gehör för hos styrelsen, säger Westling till TT.

– Dessutom får vår indelning som effekt att förra säsongens semifinalister och semifinallag hamnar i olika serier.

Att Tillberga förlorar ekonomiskt på att hamna i norra gruppen i stället för i den södra med lokalkonkurrenten Västerås tycker Westling inte väger tyngre än andra ekonomiska argument.

– Det finns ju flera lag i serien. Ska man ta ekonomiska hänsyn till ett lag måste man ju fråga sig hur det blir för de andra, säger han.

– Hammarby hade samma skäl för att vilja spela i norra gruppen. Men vem vill inte spela i en grupp som är mest ekonomiskt gynnsam?

Serieindelningen av årets bandyallsvenska

TT