Jättesensation av Indianerna

SPORTBLADET

”Inte förbaskat oväntat”

Alla tror att VMS Elit ska få en enkel resa till slutspelet, men det finns minor på vägen.

Den första briserade i Sannahed.

Jodå, regerande svenska mästarna förlorade sensationellt mot Indianerna med 44–52. När lagen möttes i Vetlanda för en vecka sedan blev samma motståndare ifrånåkta som ett gäng mopedister.

Foto: EN FIN SKALP... Henrik Gustafsson körde in 11+1 poäng för Indianerna.

– Ah, jag vet inte om det är så förbaskat oväntat. För omgivningen kanske, men inte för mig, säger Bo Wirebrand, sportchef i VMS Elit. Oturen grinade oss i ansiktet. Vi drabbades av stopp, uteslutningar och vurpor, och samtidigt ska man veta att Indianerna är bra hemma. Siffrorna i hemmamatcherna mot Kaparna (61–35) och Indianerna (63–33) är fruktansvärt dåliga för sporten. Nu vet folk att VMS Elit också kan få stryk. Det har retat mig att alla tror att det bara är att åka runt i Sverige och hämta poäng.

VMS Elit var aldrig i ledningen under matchen, men närmade sig poängmässigt genom en lyckad toppning i det tionde heatet då Rune Holta ersatte Stefan Ekberg.

Senare, i det första nomineringsheatet, såg gästerna ut att ha hämtat upp hela underläget. Åskådarna hade redan fyllt i 5–1 och ställningen 45-45 inför det sista heatet då Lee Richardson, som ledde heatet, drabbades av ett kedjebrott i den sista kurvan. I samma ögonblick som engelsmannens cykel stannade hade Indianerna säkrat 3–3 och en poäng.

Indianer på krigsstigen nöjer sig dock inte med det.

– Kaj (Laukkanen) och ”Pepe” (Piotr Protasiewicz) avslutade matchen med ett kanonheat (5–1). De var härliga att se. Ja, det var bra gnista i hela laget, säger Rikard Andersson, Indianernas lagledare.

Bo Wirebrand, som såg både motståndare och poäng försvinna, var inte lika nöjd.

– (Wieslaw) Jagus gjorde en bedrövlig tävling, med två nollor, en heatseger och ett stopp. Lee (Richardsson) hade två heatsegrar, en nolla, en omkullkörning och ett stopp. Vi åkte hit för att vinna, men det funkar inte när det är så här, säger han.

Indianerna har vunnit årets två första hemmamatchen. Första offret var Smederna.

– Det här var riktigt härligt. Vi blev rejält frånåkta i Vetlanda, men det är stor skilland på borta- och hemmaplan. Kan vi fortsätta att vinna hemmamatcherna och knipa några poäng borta ser det bra ut, säger Rikard Andersson.

Nu ligger ni på sjätte plats i tabellen. Inför säsongen trodde de flesta att Indianerna skulle bli ett bottenlag. Kommentar?

– Det är skönt att knäppa dem på näsan, försäkrar Rikard Andersson.

Indianerna: Roman Povazhny 4+3 (4), Henrik Gustafsson 11+1 (5), Kaj Laukkanen 10+3 (5), Rory Schlein 3+1 (4), Piotr Protasiewicz 13 (5), Magnus Zetterström 10+1 (6), Adrian Miedzinski 1 (3).

VMS Elit: Lee Richardson 6 (5), David Ruud 3 (4), Wieslaw Jagus 3 (4), Ales Dryml 8 (5), Rune Holta 11 (5), Stefan Ekberg 2+1 (3), Piotr Paluch 11+2 (6).

Publik: 1 950.

Tidigare resultat, VMS Elit: Kaparna (h) 61–35, Kaparna (b) 49-47, Indianerna (h) 63-33.

Indianerna: Smederna (b) 41-54, Smederna (h) 54-42, VMS Elit (b) 33-63.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway