Den österrikiska dopningshistorien växer

SPORTBLADET

Mayer krockade med polisen när han försökte fly

Foto: Dopningsskandalen växer Till vänster: Walter Mayer med advokat. Till höger: Den kvaddade bilen som Mayer försökte fly i.

Walter Mayer, huvudmisstänkt i den österrikiska dopningshärvan, greps på söndagskvällen av polis.

Mayer ska ha försökt att fly från polisen när han i stället kraschade in i en annan polisbil som försökt stoppa honom.

Mayer, före detta sportchef för Österrikes längd- och skidskyttelandslag och tidigare dopningsavstängd i tio år, har blivit huvudperson i den dopningshistoria som avslöjats under helgen.

Sent på lördagen kom det fram uppgifter att italiensk polis genomfört en razzia mot de österrikiska skidåkarna samt skidskyttarna. Razzian pågick i tre timmar och de aktiva och ledarna fick stanna på sina rum och förbjöds att använda sina telefoner.

Sprutor hittades

I samband med räden hittades bland annat medicinsk utrustning.

– När vi kom till San Sicario så var det en av de aktiva som kastade ut medicinsk utrustning ut ur ett fönster. Vi hittade bland annat sprutor, såväl använda som icke-använda, säger en poliskälla till Reuters.

I ett uttalande så meddelar polisen att den utrustning som man nu hittat har skickats vidare för undersökning.

Senare på kvällen kom fram avslöjanden att Mayer gripits av österrikisk polis.

Försökte fly från polisen

Enligt österrikiska nyhetsbyrån APA ska han ha försökt att köra ifrån polisen i samband att man gjort en rutinkontroll i närheten av den italienska gränsen.

Men i stället så kraschade Mayer in i en annan polisbil som försökt att stoppa honom.

Oskadad kunde han gripas och föras bort av polisen.

Han står nu dessutom inför en utredning om brott mot de italienska dopningslagarna efter räden mot Österrike.

Bakgrunden till räden var att när dopningskontrollanter från antidopningsbyrån Wada inför OS i Turin åkte till Österrike för att genomföra tester kunde de inte hitta några aktiva.

Däremot fann man utrustning för bloddopning och fick veta att Mayer – som själv vann Vasaloppet 1980 – var med laget i Italien.

”Misstankarna har funnits i fyra år”

Arne Ljungqvist, ansvarig för IOK:s medicinska kommission och dopningsansvarig under OS, bekräftar att inte enbart Mayers närvaro i Turin låg bakom tillslaget.

– Det finns en längre historia. Misstankarna har funnits i fyra år. Det upptäcktes en del konstiga instrument i Salt Lake City som tydde på att det förekom blodmanipulation av något slag, säger Ljungqvist till Sveriges Television.

– Sedan kom rapporter om att Wada gjort ett så kallat out of competition-test i Österrike i slutet av januari i år, i ett boende som drivs av familjen Mayer. De blev utslängda men hade dessförinnan hittat samma typ av utrustning som den i Salt Lake City.

Österrikes olympiska kommitté protesterade till IOK över tidpunkten för razzian, kvällen före skidstafetten. Österrike ställde ändå upp i söndagens stafett men kom till start utan Christian Hoffmann och Michail Botwinow.

Den österrikiska lagledningen har bekräftat att Mayer hälsat på åkarna i Italien, men att han var där som privatperson och åskådare.

– Han hälsade på pojkarna. Naturligtvis pratade de om tävlingarna och kanske gav han dem några råd. Som tränare har han väl inte bara pratat om vädret, sade Erich Wagner, talesman för det österrikiska skidförbundet, till Reuters.

Tobias Österberg/TT