Golf

Svenskan på listan över mest dominanta idrottsstjärnorna

avDaniel Sörensen

Foto: BJÖRN TILLY / © Bildbyrån

Trots att hon inte deltagit i en professionell tävling på tio år har Annika Sörenstam hyllats som en av de mest dominanta idrottsstjärnorna under de senaste 20 åren.

Svenskan kommer på sjätteplats på ESPN:s lista.

– Jag blev överlycklig när jag såg mitt namn på listan, säger hon till LPGA:s hemsida.

Amerikanska ESPN:s sportmagasin firar 20 år – och man gör det genom att publicera en lista på de 20 mest dominanta idrottsstjärnorna under de senaste 20 åren.

På listan finns namn som Tiger Woods, LeBron James, Roger Federer, Usain Bolt och Lionel Messi.

På en hedrande sjätteplats på listan återfinns den svenska golflegendaren Annika Sörenstam – som får en hedrande topplacering trots att det var tio år sedan hon avslutade sin karriär.

– Jag blev överlycklig när jag såg mitt namn på listan. Jag har alltid pushat mig själv hårt och älskade utmaningen om att försöka bli den bästa i min sport, säger hon till LPGA:s hemsida.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

– Jag är stolt över det jag har uppnått och glad över att dela min passion och försöka inspirera kommande generationer, berättar hon.

Bara fem kvinnor på listan

ESPN motiverar Sörenstams placering på följande vis:

”Hur kan en golfare som inte spelat professionellt det senaste decenniet vara den mest dominanta kvinnliga idrottaren de senaste 20 åren? Jo för, herregud, de tio åren före det – främst mellan 2001 och 2005 – vann Annika 43 av sina 72 titlar och slutade topp tre i nästan 70 procent av tävlingarna hon ställde upp i”.

Svenskan är den bäst placerade kvinnan på listan, av totalt fem stycken. De övriga fyra är Marta (fotboll), Serena Williams (tennis), Lauren Jackson (WNBA) och Allyson Felix (friidrott).

ARTIKELN HANDLAR OM