”Vi spelare sitter med handfängsel”

Svensklaget tvingas spela två toppmatcher samma dag

Publicerad:
Uppdaterad:
Pallicka
Foto: Darko Bandic / TT / NTB Scanpix
Pallicka

SPORTBLADET

Europeiska handbollsförbundet och tyska Bundesliga är i en djup konflikt sedan länge.

Därför tvingas nu regerande ligamästarna Rhein-Neckar Löwen spela två bortamatcher samma dag: stormöte i ligan och åttondelsfinal i Champions League.

– Det är helt absurt, säger målvakten Andreas Palicka till Sportbladet.

Det europeiska förbundet (EHF) och den tyska ligan har legat i en infekterad konflikt under hela säsongen, inte minst kring schemaläggning.

Det ledde bland annat till att dubbla regerande mästarna Rhein-Neckar Löwen (RNL), med fem svenskar i laget, i höstas spelade två matcher på två dagar i ligan och Champions League.

Men matchkrocken den 24 mars tar alla pris. Då tvingas nämligen RNL spela två matcher samma dag: klockan 16.00 borta mot polska Kielce i den första av två åttondelsfinaler i Champions League samt klockan 18.10 borta mot Kiel i ett stormöte i Bundesliga, där RNL toppar tabellen.

Skickar andralaget mot CL-mästarna

– Det är faktiskt helt absurt. Det pågår en maktkamp mellan EHF och Bundesliga, mellan några kostymnissar som sitter på sina kontor och tjurar, och det går ut över oss spelare som redan är väldigt hårt belastade med alla matcher. Vi sitter med handfängsel på. Att man år 2018 inte kan hitta en lösning på det här är helt otroligt, säger Andreas Palicka till Sportbladet.

Foto: Tibor Illyes / TT / NTB Scanpix

Klubben skriver i ett uttalande att man inte vill vara ”en leksak i fajten mellan EHF och Bundesliga längre” och har meddelat att man skickar sitt andralag, med unga spelare som håller till i tredjeligan, mot Champions League-mästarna Kielce från 2016.

– Jag står helt bakom min klubbs beslut. Men Champions League blir en skämtturnering, säger den svenske EM-hjälten.

Vägrar ge upp hemmafördelen

Orsakerna till den bisarra situationen är flera:

Till att börja med ville varken RNL eller Kiel flytta ligamatchen då den är en av få under året som går i gratis-tv.

Då föreslog RNL för EHF att de kunde spela CL-matchen mot Kielce dagen efter, på söndagen, men det fick de inte göra.

Slutligen ställde EHF ett ultimatum: antingen flyttar de ligamatchen eller så ger de upp fördelen att spela returen i CL-åttondelen hemma. Det vägrar klubben göra.

– Det är självklart att vi inte ger upp den fördelen, som vi kämpat oss till i gruppspelet. Vi möter också ett av Europas bästa lag. Klart att det spelar stor roll att avsluta hemma då, säger Palicka.

I RNL spelar också Mikael Appelgren, Jerry Tollbring, Kristian Bliznac och comebackade Kim Ekdahl Du Rietz.

Publicerad:

LÄS VIDARE