Konflikten växer – finalreprisen inställd

Foto: Patrick Post/AP/TT
Danmark får ingen revansch efter sommarens EM-finalförlust mot Nederländerna. Fredagens planerade träningsmatch ställs in på grund av konflikten med det danska fotbollsförbundet. Arkivbild.
SPORTBLADET

EM-finalreprisen mellan Danmark och Nederländerna ställs in, meddelar det danska fotbollsförbundet DBU.

Skälet är den konflikt som har eskalerat mellan de danska spelarna och DBU.

Att fredagens träningsmatch i danska Horsens, en tänkt repris på sommarens EM-final, inte blir av beror på den strejk som spelarna har inlett efter att kollektivavtalsförhandlingarna brutit samman.

"Det är en djupt beklaglig situation, och vi är väldigt ledsna att vi måste göra de fans, som hade sett fram emot den här fotbollsfesten, besvikna", skriver DBU på sin webbplats.

Konflikten har sin grund i att spelarföreningen kräver att landslagsspelarna ska ses som anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. Ett krav som DBU inte har velat acceptera och som i sin tur ska ha lett till att parterna ännu inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal efter att det förra gått ut.

Fredagens match är inte den enda som hotas; nästa tisdag är det tänkt att Danmark ska möta Ungern i VM-kvalet, i samma grupp om Sverige spelar i.

Även det danska U21-landslaget på herrsidan står utan kollektivavtal och är inblandat i konflikten.

ARTIKELN HANDLAR OM