”Det är inte så många som överlever”

Satsar på jämställdhet – Kausaite enda kvinnan: Det är tuffare för oss

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Elva män och en kvinna. 

Trots att jämställdhet är en av Svenska Basketbollförbundet viktigaste frågor är Alviks Jurgita Kausaite ligans enda kvinnliga huvudtränare. 

Sportbladet har pratat med flera kvinnliga coacher för att försöka ta reda på varför det ser ut som det gör. 

Basketbollförbundet lägger lika mycket pengar på damlandslaget som herrlandslaget och satsar mycket på jämställdhet. Men på coachsidan är det allt annat än jämnt fördelat. ­Förra säsongen fanns tre kvinnliga huvudcoacher när säsongen drog igång. 

Nu Alviks Jurgita Kausaite ensam kvar. 

– Det är inte så många som överlever. Jag tror att det beror på många saker. Det finns ingen kultur och inga förebilder, det är problemet. Jag har inte haft någon i Sverige, jag tittar på Pia Sundhage och lär mig hur hon hanterar olika situationer, säger Kausaite och fortsätter: 

– Sedan är kvinnor klokare, de tänker mycket på framtiden och de kanske vill bilda familj. Det är lite tuffare för kvinnor. 

”Är helt omöjligt”

Jenny Håkansson coachade Uppsalas damer i flera säsonger, men är en av dem som nu lämnat elitverksamheten bakom sig för ett ”vanligt jobb”. 

Hon nämner flera anledningar till att de kvinnliga tränarna är så få.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

– Jag tycker verkligen att basketen är bra på att ge en chansen. Jag har verkligen fått den, men för mig handlade det om arbetssituationen och balansen mellan privatliv och basket. Det är ju helt omöjligt, säger hon och fortsätter: 

– Jag tror att man måste skapa schysta möjligheter på elitnivå för att kvinnor ska välja att coacha. Schysta anställningsvillkor, så schysta som det går i alla fall, och schystare löner. Grunden i problemet är att det finns för få kvinnor att välja på när man kommer upp på liga­nivå, det riktiga problemet finns tidigare i trappan, och att det är för dåliga pengar. 

Håkansson ser det som ett ­rejält underbetyg att ligan bara har en kvinnlig huvudtränare den här säsongen. 

– Det är helt värdelöst och känns så okaraktäristiskt basketen. Det är ingen som vill det här. Man är så medveten om det här och jag är övertygad om att förbundet vill vara jämställt, därför är det också sämst att det ser ut så här. Det är verkligen ett misslyckande, men vems ansvar är det? Det ligger på alla. Men det är sorgligt. 

”För få får chansen”

Johanna Ericson har gjort flera år i ligan och coachade EOS så sent som förra säsongen. Hon står nu utan uppdrag och håller inte med om att kvinnliga tränare lättare får chansen. 

– Det känns som att för få får chansen på högre nivå och för att coacha som kvinna måste man bevisa sig så mycket mer än sina manliga kollegor. ­Kanske jobbar man inte med att faktiskt pusha lite extra för att spelare på tjejsidan ska finnas kvar i verksamheten när spelarkarriären är slut, säger hon och fortsätter: 

– Jag tror också att vi blir utsatta för större granskning utifrån. Det kvinnliga ledarskapet behöver, och ser ju inte alltid ut, som det manliga, det vill säga det de flesta kvinnliga spelare är vana vid. Jag startade mina elitår som coach med stort självförtroende för att i slutet vara betydligt mer stukad.

Ericson upplever att manliga assisterande coacher tenderar att ta över från en kvinnlig huvudtränare och att det är svårt med balansen i coachkonstellationer.

FAKTA

Basketen är inte ensam – så här ser fördelningen ut i andra ligor

Svenska Handbollsligan:

Manliga huvudtränare: 11
Kvinnliga huvudtränare: 1

Svenska damhockeyligan:

Manliga huvudtränare: 10
Kvinnliga huvudtränare: 3

Damallsvenskan:

Manliga huvudtränare: 12
Kvinnliga huvudtränare: 1

Svenska superligan dam:

Manliga huvudtränare: 14
Kvinnliga huvudtränare: 0

Under sina år i ligan har hon också känt att hon som kvinna behandlats annorlunda.

– I flera matchsituationer upplever jag att man blivit behandlad olikt de manliga kollegorna. De har kunnat tjata och skrika till förbannelse och jag har inte kunnat öppna munnen för en dialog ens. 

Kausaite delar den bilden. 

– Det märkte jag när jag var coach i Solna Vikings. Domarna har mer tålamod med en manlig head coach. Det är min personliga åsikt. Jag har fått tekniskt ­direkt när jag öppnat munnen, men jag har lärt mig hantera det och jag har anpassat mig till det. 

Trots utmaningarna ångrar Ericson inte sina år som tränare och hon hoppas snart vara tillbaka vid sidlinjen. 

– Jag hoppas att alla unga tjejer som läser detta vågar testa att coacha för det ger så mycket. Det finns goda chanser att bli bra coacher, det gäller bara att stå upp för sig själv. 

Basketbollförbundets general sekreterare Lena Wallin-Kantzy säger att frågan är en ­pågående diskussion hos förbundet. 

– En av grunderna är att det inte är attraktivt. Det är en tuff arbetsplats och det finns inte många jobb. Och det finns ett glastak helt klart och strukturerna motverkar. Det finns ingen som säger att man inte vill ha en kvinnlig coach, men det handlar om att förändra synen på coachning och ledarskap. 

”Känns jätteensamt”

Basketen är långt ifrån ensam om problemet, men i väntan på fler kvinnliga coacher i ligan får Kausaite bära fanan ensam. 

– Det känns ibland som att jag är jätteensam. Det är enklare om man kan inspireras av varandra, säger hon och fortsätter: 

– Min sambo brukar kalla mig kackerlackan, för att jag bara kör. Det är jättesynd att det ser ut som det gör, men kackerlackan kommer att finnas ett tag till. 

FAKTA

Malin Wahlbergs tips: Blir en finalrepris

Udominate

De skulle vinna i fjol, men säsongen slutade i tårar och kaos. Nu är i stort sett hela laget utbytt och tränaren ny. Udominate har fortsatt att plocka in utländska stjärnor och ryska superstjärnan Marina Bas är det största utropstecknet. Nye coachen Julian Martinez Alman pratar inte om guld och med fjolårsdebaclet i färskt minne är det nog smart.

De flesta tror på femte raka för Luleå, men något säger mig att Umeå äntligen får fira det efterlängtade guldet.

Luleå Basket

Luleå har tappat guldhjälten Katie Bussey och en hel del andra spelare, men Anna Barthold och Allis Nyström är kvar. Vill man förstå hur viktigt det är behöver man bara titta på fjolårets final. Mästarna har plockat in tre amerikaskor, men mest spännande känns comebackande Chioma Nnamaka. 32-åringen, som inte har spelat på fyra år, har imponerat på försäsongen och kommer att höja Luleå.

Det blir final igen för mästarna, men mer tveksam om de lyckas stoppa Udominate även den här gången.

Alvik Basket

Alvik ser väldigt spännande ut efter värvningarna av Martina Stålvant, Elin Ljunggren och Ilaria Zanoni och är det lag som ser ut att kunna hota Luleå och Umeå.

18-åriga Klara Lundquist har redan visat hur bra hon är och kommer fortsätta att leverera. Alvik kommer att ställa till stora problem för alla lag, men trots bästa truppen på flera år tror jag inte att det räcker hela vägen till final.

Telge Basket

Coachen Viktor Bengtsson tror på guld och visst har Telge ett bra lag, men mästare blir de inte. Klubben tappade landslagsguarden Ellen Åström till utlandsspel, men har i stället fått in Östersunds förra poängdrottning Taylor Wurtz och landslagscentern Ulrica Holmqvist.

Dessutom är Tayler Mingo och flera andra spelare bestämt sig för att stanna så det kan bli en rolig säsong i Södertälje.

Visby Ladies

Visby lyckades undvika kval i fjol och har ett ungt och nytt lag.

Mante Kvederaviciute, Nicole Bauman, Daniell McCray och Marlene Wallin är några av dem som har försvunnit, men forwarden Rashilda Timbilla och guarderna Nici Gilday och Jazzmin Parker har plockats in.

Levererar dem kan Visby få en bättre säsong än i fjol.

IK Eos

Nye unge coachen Kevin Taylor-Lundgren åkte på en tung smäll när nyförvärvet och jättetalangen Emilia Stocklassa beslutade att ta en timeout från basketen.

Mycket hopp står i stället till amerikanskorna Tailia Walton och Grene Bosley som är nya för säsongen.

Mark Basket

Mark har tappat Elin Ljunggren till Alvik och Malaika Green och hela ligans poängdrottning Tiasha Grey till Bnot Hertzeilya. De är minst sagt svåra att ersätta, även om klubben plockat in två amerikanskor i forwarden Alexis Michelle Hyder och Janee April Thompson.
Bara två spelare är kvar från förra säsongen och Mark lär inte ha en lika bra säsong som i fjol.

Uppsala Basket

Turbulent sommar efter att coachen TJ Jackson fick jobb i USA och lämnade. Med bara dagar kvar till premiären har Henrik Johansson klivit in och det lär bli en relativt smärtfri övergång. Laget har tappat några spelare, men viktigast är att Heather Butler, som räddade laget kvar i fjol stannar.

Agnes Nordström återvänder även hem, men hon väntas inte bli spelklar förrän runt jul.

AIK

Nykomlingen får tillbaka tidigare WNBA-stjärnan Janel McCarville och det blir spännande att se henne i ligan. AIK har fått behålla en hel del andra spelare och plockat in kroatiskan Karla Vres från Visby. AIK kommer att kunna ställa till det för många lag och kan nog undvika jumboplatsen.

Norrköping Dolphins

Norrköping började förra säsongen bra, men fick sedan Sofia Pelander skadad. Nu handlar mycket om att få finskan redo för spel igen. Dolphins har dock fått behålla stora delar av truppen, men väntar fortfarande på en insidespelare som ska in i truppen.