Bilderna norska stjärnan vägrar se

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT

SPORTBLADET

SOGNEFJELL. Här är bilderna som Emil Iversen inte klarar av att se.

Den norska skidstjärnan kommer aldrig glömma sin VM-krasch, han pratar gärna om den men har inte tittat på händelsen i efterhand.

– Det klarar jag inte... Nä, det har jag inte lust att göra, säger han.

Emil Iversen ler, som ofta, när Sportbladet slår sig ner mitt emot honom under norska landslagets pressträff i Sognefjell.

Glädjen är tillbaka och tårarna torkade efter kraschen in på upploppet i VM.

– Jag var på ganska dåligt humör då, jag är på bättre humör i dag.., säger han.

Emil Iversen glömmer inte medaljkraschen i sprintstafetten VM, men han har gått vidare.

Han och Johannes Hösflot Kläbo var på väg mot guld i loppet när finländaren Ivo Niskanen gjorde en supersträcka och hann upp Emil Iversen. En felmanöver av norrmannen in på upploppet ledde till en krasch och grusade guldchanser för både honom och finländaren.

”Det tog sin tid”

Ivo Niskanen. En ursinnig Ivo Niskanen lyckades köra in som trea, medan Emil Iversen, som bröt staven, blev fyra.

Hur lång tid tog det att komma över det?

– Det tog sin tid att komma över det. Jag var sliten när jag kom hem, jag minns att det var svårt att komma upp på mornarna i början. Jag fick en rejäl urladdning. Sakta men säkert märker man att livet går vidare och det är ingen idé att gräma sig. Jag har försökt att vända det till något som kan driva med genom den tuffa träningen som jag har framför mig till nästa mästerskap. Men jag kommer aldrig att glömma det, säger han till Sportbladet.

”Jag är bara 25 år...”

Han undviker att se bilder på händelsen. Ibland dyker det upp tv-bilder som är svåra att värja sig ifrån, men Emil Iversen skulle aldrig sätta sig ner och analysera misstaget han begick när han bytte spår, stängde Ivo Niskanden och drog med båda i fallet.

– Jag försöker se minst möjliga. Jag har inte sett själv när jag faller, men det kommer bilder då och då som jag inte kan undvika. Men jag har inte sett det på riktigt. Det klarar jag inte, säger han och påpekar:

– Det som skett har skett. Jag är bara 25 år och ska åka fler mästerskap för Norge. Jag ska försöka få revansch.

Stina Nilsson kraschade i sin sprint och har efteråt sagt att nu kan inget värre hända. Kan du också tänka så?

– Det är klart att man lär mycket av den sådan upplevelse. Jag känner att man växer en del som idrottsutövare av en sådan motgång. Det gick så dåligt som det kunde gå. Jag tror att jag har lärt mig på det. OS blir större än VM och jag kommer dit lite mer förberedd än vad jag var inför VM, jag hade inte varit med så mycket tidigare.

Publicerad:

LÄS VIDARE