Han var besatt – av att vinna...

Luleås coach Peter Öqvist om Gollum-liknelsen, guldjakten och klubben som försvann: ”Jättetrist att se hur det rasade”

Foto: Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
När 41-årige Peter Öqvist i kväll går in till match 1 i finalserien mot Södertälje, så gör han det som en annorlunda coach än den som vann SM-guld 2009 och 2011.

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LULEÅ. Han kom hem för att bryta BC:s guldtorka – nu kan Peter Öqvist föra Luleå till en historisk dubbel.

I en lång intervju berättar han om pressen, varför han inte vill bli förbundskapten och den stundande finalserien.  

– Klart att det skulle vara en extra krydda att få slå de regerande mästarna. 

Foto: Foto: Bildbyrån
Peter Öqvist firar finalsegern 2011, hans andra SM-guld med Sundsvall Dragons. I fjol gick klubben i konkurs. ”Enormt tråkigt”, säger Öqvist som coachat Luleå sedan säsongen 2014/15.

”Absolut, vad är vinkel? ”, undrar Peter Öqvist när han får frågan om han har tid med en intervju dagen efter att BC Luleå blivit finalklart för första gången på sju år. 

”Jag vet inte, det beror på vad du säger”, blir svaret. 

Men det är inte riktigt sant. I bakhuvudet finns en flera år gammal tes, som jag inte vet var den ska landa. 

Det blir i en ”Sagan om ringen”-referens. 

För tre år sedan lämnade Peter Öqvist Sundsvall Dragons för att flytta hem till Luleå. Direkt började det snackas guld, vilket det i och för sig alltid gör i basketstaden. 

– Det är så vi gör det i Luleå. Luleå Hockey har väl guldpress varje år och de har vunnit en gång, 1996 var det väl? Det är lite av idrottsmentaliteten här uppe. Om det är effektivt för resultat, det vettetusan, men det är så vi gör det och det är så snacket går. Fan, man är ju van vid det, säger Öqvist och tar en klunk av sin latte. 

Är det något du tänker på när du värvar spelare, att det ska vara rätt typ mentalt som pallar den pressen? 

– Ja, man ska nog vara hårdhudad. Men man vet aldrig det förrän de står här. Det är mörkt, det är kallt, det är tryck. Jag är bara glad att de gubbarna vi har i år klarar det galant. 

Kan följa damerna

För en vecka sedan blev BC Luleå klart för final för första gången på sju år. Dagen efter vinner Luleå Basket fjärde raka guldet. 

På de fullsatta läktarna sitter Öqvist och flera av BC-spelarna och hoppas kunna göra samma sak.

 – Det skulle vara otroligt härligt för staden och alla här. Det var ju ett tag sedan. Om man ser på de unga basketspelarna på läktaren börjar linnena som hänger i taket bli historier. Så det skulle betyda ett nytt färskt herrguld och för Adam (Rönnqvist) och Luleågrabbarna vore det riktigt roligt att få ett eget guld. 

Och vad skulle det betyda för dig personligen? 

– Enormt roligt att bara kunna hjälpa till med klubben i hemstaden till ett guld. Men samtidigt får man inte glömma bort att man gör lite nytta nu också. Det är fullt i hallen och många som tycker att det är riktigt roligt med BC Luleå nu. 

Öqvist gjorde flera säsonger i ligan som spelare innan han satsade helhjärtat på coachkarriären. 2009 kom första guldet med Sundsvall och två säsonger senare kom nästa. 

Sedan dess har Öqvist förändrats en del som coach. 

– I början var jag ung coach och spelarna jag hade var ju i princip jämnåriga så jag höll mycket högre distans från spelarna i början. Nu när jag är äldre och det är större skillnad i ålder törs jag vara närmare spelarna. Om man ska förenkla det så trodde jag att svaren fanns i intensitet, bytesfrekvens och pilar och kryss. I dag fokuserar jag mer på att spelarna ska må bra, energin ska finnas där och mentaliteten ska vara rätt. 

När jag var i Sundsvall upplevde jag att du var allvarligare, nästan lite arg, i alla fall mot oss i media. 

– Haha. Kanske var det så också. Men det var ett annat klimat då. Jag var ju ung, ”Öqvist har aldrig vunnit”, ”Sundsvall har aldrig vunnit”, det var sjukt mycket att bevisa. Det är klart att man är tryggaresom ledare nu. På samma sätt som man höll distans mot spelarna lär man sig media också. Ni skriver att jag är dålig i går, bra i dag och i morgon, vem fan vet. Så man lugnar ner sig på de bitarna också. 

Det är här tesen kommer in i bilden. 

Gjorde SM-gulden dig mer avslappnad? 

– Ja, utan tvekan. Utan tvekan. Det var något man så otroligt gärna ville åstadkomma. Varenda fiber i kroppen. Min Linda kröp ihop och började härma Gollum i ”Sagan om ringen” när jag började prata om det, ”oh precious, oh precious”, innan man fick det där mästerskapet. Sen när man fick det kunde man slappna av, när man fick två så... Man blir lugnare helt enkelt, man vet att man kan det. 

Hur känner du inför att Sundsvall Dragons inte finns i dag? 

– Jag tycker att det är jätte, jättetrist. Jag spenderade tio år att vara med och jobba i den där organisationen och bygga ett lag. Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att alla timmar man la ner i den där hallen och alla minnen, att hänga upp de där flaggorna i taket, och nu finns inte föreningen. Det är enormt tråkigt. 

Fick du alla pengar? 

– Jag vill inte prata om de där bitarna. Jag har inga kommentarer, jag vill bara låta det vara där det är nu. 

Det är känsligt? 

– Nej, men kan vi inte prata om alla roliga stunder? Det är ett dött lopp det där nu, vilket är förjäkla synd. Det är trist att se hur det rasade de sista två åren och det pågår väl grejer fortfarande så jag har inget att säga om det där. 

Hur sugen är du på att bli förbundskapten igen? 

– Jag har lämnat det där alltså. Jag har lämnat det där helt för flera år sedan. Jag har fullt upp med Luleå och lägger all min energi här uppe nu och ingen annanstans. Det bara tar min energi att älta de där bitarna, det är inte min uppgift. 

Blev du besviken när du inte fick bli svensk förbundskapten?  

– Som jag sa, det var flera år sedan. Jag tänker inte på det där längre. Jag hoppas bara att vi vänder den här landslagstrenden och får ett gott resultat, vi behöver det. Jag hoppas att det går bra för dem, men jag lägger mitt fokus här uppe i Luleå. 

Tycker du att Vedran (Bosnic) är rätt man för jobbet? 

– Ja, jag har fullt förtroende för det jobb de gör. Som jag sa, jag har lämnat det där och tittar på det från sidan. Men ja, nog är det en bra stab och nog kommer det där att bli bra. 

Hur ska Sverige komma till nästa nivå? 

– Vi får ge förbundet och landslagsprogrammet lite tid helt enkelt. Vi har spelarna för att resultatet ska komma så det kommer att komma. Vi skulle i princip kunna välja två olika landslag. Vi har fem spelare i spanska ligan ACB, när hade fotbollen det senast? 

När intervjun görs är det fortfarande inte klart att Luleå får möta regerande mästarna Söder-tälje Kings i final. Öqvist säger att det inte spelar någon roll vilka det blir, men sticker heller inte under stol med att det vore speciellt att vinna mot just Kings. 

– Visst vore det fantastiskt roligt att slå mästarna. Vi fokuserar på att vi ska ro det här i land. Men klart det skulle vara en extra krydda att få slå de regerande mästarna.

Drömmer om Europa 

Även om guldet inte kommer i år har Öqvist tid på sig att fixa det. Han skrev nyss ett nytt treårskontrakt och har visionen klar för sig. 

– Jag vill såklart att vi stannar i toppen. Det är klart att vi ska sikta på guld, men ligger man topp fyra är man där och hugger på det hela tiden. Vi vill behålla laget och så vill man ju krydda det. Man vill se om det är några ynglingar som knackar på dörren, både lokalt och nationellt. Man vill se hur bra Adam Rönnqvist kan bli och massa sånt där, det finns massor kvar att göra.

Han fortsätter: 

– Visionen är att vi fortsätter att sträva efter det där guldet. Men vi fortsätter att fylla hallen och gör det på ett sätt som gör att folk tycker att det är kul att vara med på den här resan. Sedan är det klart att det finns en dröm om internationellt spel också. 

Det var inget krav när du skrev på? 

– Nej, jag hade inga krav. Jag vill bara fortsätta resan. Jag tycker att det är sjukt roligt. Jag vill bara fortsätta jaga framgång helt enkelt.

Luleåspelarna får instruktioner från coach Öqvist. Laget vann grundserien och vill nu sätta stopp för en av svensk idrotts största dominanter de senaste åren – Södertälje har tagit fyra raka SM-guld.Foto: bildbyrån

Sportbladets Malin Wahlberg tippar finalserien

BC Luleå–Södertälje Kings, 4–3 i matcher.

Kommentar: Södertälje Kings har tråcklat sig fram till ännu en final och ingen är förvånad. Trots att truppen
inte är lika stark som de fyra senaste guldsäsongerna lyckas Vedran Bosnic alltid hitta sätt att få ut det mesta av sina spelare. 

Toni Bizaca har inte varit lika bländande som tidigare i slutspelet, men alla vet vad han kan och mycket av Luleås fokus kommer att ligga på att få bort kroaten. Lyckas BC även få kontroll på Södertäljes pick- och rull-spel och Davis Lejasmeijers skytte kommer Södertälje att få det jobbigt.

I Luleå har Brandon Rozzell verkligen hittat slutspelsformen, men BC:s största plus kan vara hemmaplans-
fördelen. 

Laget är obesegrat på hemmaplan och har Sveriges kanske bästa basketpublik. Matcherna mot Södertälje tidigare under säsongen har dock varit jämna och BC har bara vunnit med två och fyra poäng     hemma, medan Kings vunnit
 relativt stort i Täljehallen. 

Det är upplagt för en riktig basketfest i den här finalserien som förhoppningsvis går till sju matcher och där vinner Luleå tack vare den sjätte spelaren i Luleå Energi Arena.

ARTIKELN HANDLAR OM