Mästarna har app för att förebygga skador

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Nyförvärvet Marija Banusic, Linköpings FC, och tränaren Kim Björkegren.
SPORTBLADET

LINKÖPING. LFC hoppas försvara sitt SM-guld – och en nyckel är en skadefri trupp.

Därför använder sig laget av en app, som hjälper till att förebygga skador.

– Jag kollar appen det sista jag gör innan jag somnar och det första när jag vaknar, säger tränaren Kim Björkegren.

Förra säsongen vann Linköping klubbens andra SM-guld. Den här säsongen slår de ur underläge då Rosengård är favorit, men LFC hoppas kunna utmana skåningarna om titeln.

– En relativt skadefri trupp är alltid en nyckel och det var en av bitarna de lyckades med i fjol, säger lagets nye tränare Kim Björkegren.
För att minska skaderisken använder sig LFC, precis som i fjol, av en app som heter TrimBite.

Kan hitta kopplingar

– Spelarna rankar sig själva innan och efter träning på en skala ett till tio. Då graderar de hur fräscha de känner sig, hur de känner sig muskulärt och hur de har sovit, säger Kim Björkegren och tar fram mobilen och visar en lista på alla spelare.

– Här kan man se hur de befinner sig i sitt välmående och om det finns någon koppling till sömnen till exempel, säger Björkegren.
LFC-tränaren graderar belastningen på varje träning och då är tanken att de ska se hur spelarnas kroppar påverkas av olika belastningar. 

– Här kan spelarna punktmarkera de kroppsdelar som de eventuellt har symptom. På så vis får vi övergripande kontroll. Markerar alla exempelvis baksida lår, då beror det troligtvis på vår träning, säger Björkegren. 

– Tanken är att kunna bromsa innan skadan uppstår. Vi värdesätter själva återhämtningen väldigt mycket.

Hur vanlig är den här appen?

– Det är några klubbar till i allsvenskan som använder sig av den och även några landslag. Jag tycker det är jättebra verktyg, säger Björkegren och fortsätter:

– Jag har 20 spelare och jag kan inte fråga dem två gånger per dag hur de mår. Här blir det konkret, säger LFC-tränaren.

Och när du ser något anmärkningsvärt pratar du med spelaren?

– Då kan jag alltid fråga sjukgymnasten, för hon har fångat upp det innan mig och sedan sätter vi upp en plan hur vi ska hantera det.

– Det här ger mig total kontroll och det gillar jag. Jag kollar appen det sista jag gör innan jag somnar och det första jag gör när jag vaknar, säger han. 

*Den har konkurrerat ur Sportbladet alltså?

– Typ så. Jag hinner med både och, säger Björkegren och ler.

ARTIKELN HANDLAR OM