Utspelet: ”Lägg ner hockeyallsvenskan”

Djurgårdens sportchef Thomas Johansson sticker ut hakan ordentligt.

Den kända hockeyprofilen vill lägga ner svensk hockeys andraliga Hockeyallsvenskan.

– Utöka SHL till 18 lag, stärk upp division 1-serierna, säger han.

Det är i CMores podd Sporthuset, med tv-profilerna Lasse Granqvist och Tommy Åström, som Thomas Johansson som gäst tar upp ämnet.

Åsikter som kan skapa känslor och mycket diskussion i hockey-Sverige.

– Lägg ner Hockeyallsvenskan. Det här ämnet kommer nog att röra upp lite känslor, men jag tycker att det är viktigt att man börjar tänka till litegrann kring fördelar och nackdelar inom svensk ishockey, säger Thomas Johansson.

– På kort sikt kommer det att bli ett ramaskri, men tänker man lite långsiktigt på det och vad som är bäst för svensk ishockey och utvecklingen av svenska ishockeyspelare och den svenska modellen så känns det som att vi skulle behöva stärka upp division 1-serierna i stället. Jag tycker att man ska utöka SHL till 18 lag, man ska lyfta upp lag från Hockeyallsvenskan och sedan ska man göra Hockeyallsvenskan till division 1-serier med mer lokal anknytning.

”Surahammar–Västerås kan locka fler”

Thomas Johansson är sedan 2015 teknisk sportchef i SHL-klubben Djurgården.

– I dag har vi en liga i SHL som inte bär sig, man omsätter två miljarder men det är plus/minus-resultat i stort sett. Du har hockeyallsvenskan som blöder, du har division 1-klubbar som blöder, säger han.

Thomas Johansson frågar sig hur man ska skapa mer snack och större intresse lokalt för hans sport.

– Hur kan vi göra att division 1 hamnar närmare eliten som gör att det faktiskt kommer locka fler åskådare att gå och se Surahammar–Västerås än att kanske se Västerås möta något allsvenskt lag, Pantern till exempel? Hur kan vi skapa den gnistan lokalt sett på ett mycket mer framgångsrikt sätt för att på det sättet få upp intresset och skriveriet runt hockeyn?

”Hockeyallsvenskan vågar inte satsa på talangerna”

Han vill också värna om utvecklingen av talangerna och lägger ut texten.

– För många av de här unga talangerna som finns i hockey-Sverige så är ju steget från juniorhockey till seniorhockey och SHL ganska stort, de behöver ta resan via division 1 till exempel. Hockeyallsvenskan lever också under sin problematik med att man ramlar ur, de vågar inte heller riktigt satsa på de här unga talangerna.

– I division 1 så kan man slussa in dem, men i dag är det inte tillräckligt fint. Det ställs krav på i division 1 i dag att du har ett heltidsjobb vid sidan om, du kommer från en ganska bekväm miljö och du ska plötsligt börja jobba sju till fyra, du ska träna och de där delarna.

– Hur ska vi då kunna stärka upp de här klubbarna så att spelarna orkar hålla på att satsa längre för att i slutändan då hamna kanske i SHL? Så utvecklingsmässigt och utbildningsmässigt så är division 1 en fantastisk plattform men vi behöver spetsa till det, vi behöver korta ner avståndet mellan division 1 och eliten.

Spelarna kan stanna i sin lokala klubb

Thomas Johansson tror också att de här idéerna skulle få effekten att spelarna stannar längre i sina lokala klubbar.

– Jag tänker också på hur det kan vara mer attraktivt vara kvar i de här lokala föreningarna som ungdomsspelare. Om min förening är så pass nära eliten så finns det ingen anledning till att ge sig iväg.

Thomas Johansson, 46, har en lång spelarkarriär bakom sig som back i framförallt Djurgården, AIK, Linköping och Tre Kronor.

Han har också under många år varit expertkommentator i tv.

Det officiella namnet på nuvarande ”division 1” är sedan några år Hockeyettan.

Lyssna på podcasten i sin helhet här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.