”Då skulle jag bli tokig”

Trots 23 år i eliten ser Jernemyr en fortsättning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYR N

SPORTBLADET

En av tidernas längsta elitkarriärer i svensk handboll kan ta slut om en månad.

Eller?

– Jag vågar inte sluta med handbollen utan att ha bestämt vad jag ska göra annars, säger Magnus Jernemyr, som här också ger en känga åt svenska klubbar och tysk träningskultur.

Magnus Jernemyr kom till Redbergslid från sitt Dalarna 1994.

Sedan dess har han spelat topphandboll: först i tio år i RIK, där det blev sju SM-guld, sedan i landslaget med VM-semi och OS-silver som höjdpunkter, Danmark, Spanien, där det blev Champions League-guld och ytterligare fem cuptitlar med Barcelona, Sverige igen med Lugi och sedan 2014 i Minden i Bundesliga.

Sedan en tid tillbaka står det klart att Jernemyr lämnar Minden efter säsongen. Klubben är på väg mot sin bästa säsong på 15 år.

– Jag har haft en roll att styra upp försvarsspelet. Det har vi hållit på med de här 2,5 åren och det är nog det som fungerat bäst i laget, säger 40-åringen.

– Nu har det blivit lite förändringar med nytt folk som kommit in och då är inte samarbetet på samma nivå. Vi är inte riktigt överens om hur vi ska driva det och då tycker jag att det är dags att gå vidare.

”Tränar på för hög nivå”

”Orsa”, som han kallas, spelar fortfarande full tid i försvaret, vilket överraskar honom.

– Det var inte meningen att jag skulle spela så mycket så här länge, utan det skulle slussas in nytt folk.

Nu är frågan om en av 2000-talets stora landslagsprofiler fortsätter spela någon annanstans eller lägger av efter 23 år i eliten.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Jernemyr och Karlsson bildade länge mittförsvar i det svenska landslaget.

– Jag är hel och frisk och kroppen håller bevisligen för att spela i Bundesliga, som är den tuffaste ligan. För alla tyska klubbar som inte spelar ute i Europa är inte matcherna den stora skillnaden mot andra ligor utan det är hur man tränar. Vi tränar alltid på otroligt hög fysisk nivå, alldeles för hög nivå, tycker jag, för att man ska kunna prestera. Det är därför det blir så mycket skador.

Tyskland kommer Jernemyr alltså inte stanna i om han fortsätter spela.

”För dålig nivå på alla sätt”

– Har man hållit till på den här nivån i över 20 år ska det mycket till för att lägga av om det fortfarande går bra, man är hel och frisk och tycker det är jävligt roligt. Det är ett jävla steg att ta.

Efter vändan i Lugi 2013-14 är det nog inte aktuellt att avsluta i Sverige.

– Jag flyttade hem till Sverige och insåg att det var för dålig nivå på alla sätt. Vi har fått rätt mycket skit i pressen hemma, Jonas Källman och jag, efter att vi kom hem. Men man kunde ju titta på hur det är i klubbarna, det var kanske de som inte klarade av att hantera oss, säger Jernemyr.

– Titta på Källman, många trodde att han var slut men han har gjort det fantastiskt bra sedan han gick ut igen.

”Då blir jag tokig”

Att lägga av är inte grundtanken eller?

– Att sluta med handbollen utan att veta vad jag ska göra är inte aktuellt för då kommer jag att bli tokig. Jag vågar inte sluta med handbollen utan att ha bestämt vad jag ska göra annars. Det har dykt upp lite andra saker också som har fångat mitt intresse. Jag har lite olika alternativ.

Jernemyr har ett mycket stort travintresse.

Något alternativ inom travet eller?

– Haha, jag förväntade mig att du skulle fråga det. Men jag vill inte säga något.

Efter åren i Barcelona hade han anbud från Mellanöstern.

– Det finns allt från Mellanöstern till Spanien, som ligger mig varmt om hjärtat och där man är ett namn fortfarande, säger Jernemyr.

– Om ett par veckor vet jag nog vad som händer, säger han.

Publicerad: