Handbollsstjärnorna sörjer förre lagkamraten

RIK-profilen Gustav Hallbert blev bara 41 år

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån och TT
Gustav Hallbert och Magnus Wislander.

Han var artisten i två av Sveriges bästa handbollslag genom tiderna.

Nu är Gustav Hallbert död.

Han blev bara 41 år gammal.

– Gustav var en väldigt snäll och ödmjuk kille som ville alla väl, säger förre lagkamraten Magnus Wislander.

Gustav Hallbert var en av Sveriges stora handbollstalanger i mitten av 1990-talet.

Den vänsterhänte göteborgaren spelade både i j- och u-landslaget och kom till svensk handbolls stora dominant på 1990-talet, Redbergslid, från Kärra som junior.

Som 19-åring flyttades Hallbert 1994 upp i a-laget och var med och tog det första av de fyra raka SM-guld som den upplaga (1994-98) av RIK, med spelare som Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes och Peter Gentzel, tog och som i Sportbladets stora rankning i fjol av tidernas bästa svenska lag blev tvåa.

Hallbert lämnade dock RIK redan efter det första guldet för Wasaiterna, som han var med om att föra upp till elitserien två gånger om. Efter ett halvår som proffs i danska Viborg återvände han 2002 till RIK.

Där ingick han i slutet av den epok (1999-2003) av RIK, med spelare som Magnus Wislander, Martin Frändesjö och Magnus Jernemyr, som stod för en av svensk handbolls största klubblagsbedrifter när man slog ut tyska Lemgo i Cupvinnarcupen 2003 och gick till final. Samma år var Hallbert med och tog sitt andra SM-guld.

Avslutade i Alingsås

Säsongen därpå fick RIK stora ekonomiska problem och 2004 lämnade Hallbert för Alingsås, där han avslutade sin elitkarriär med två säsonger.

Drygt tio år senare är Gustav Hallbert död. Han gick bort den 1 mars, blott 41 år gammal.

– Han valde att gå ifrån oss, säger hans bror Erik.

Han och resten av familjen vill inte gå in på Gustavs död närmare än så, men har inget emot att vi skriver om hans bortgång.

I veckan begravdes Hallbert, som hade en 15-årig dotter.

Hans gamla lagkamrater minns en mycket vänlig själ och en stor artist på handbollsplanen.

– En väldigt snäll och ödmjuk kille som ville alla väl. Det finns inte ett ont ord att säga om honom, säger Magnus Wislander.

”Blev bedrövad”

Martin Frändesjö kände Hallbert redan från Kärra-tiden och spelade med honom under båda hans sejourer i RIK.

– Gustav var en artist som spelare. Han var på banan för att underhålla. Jag minns en match mot slovenska Celje borta då han gjorde åtta mål på åtta skott på Dejan Peric, som är känd som tidernas bäste målvakt på kantskott. Han var väldigt oberäknelig på planen och var inte mallen för den maskin som vårt RIK-lag blev. Han bröt mönstret, säger Frändesjö, som umgicks en del med Gustav vid sidan av handbollen när de spelade ihop i RIK.

– Han var en väldigt, väldigt snäll kille. Det är fruktansvärt det som hänt. Jag blev bedrövad när jag fick höra om det.

Målvakten Dan Beutler och Hallbert spelade ihop i RIK under succésäsongen 2002/03. Men de lärde känna varandra redan sommaren 1999 när Beutler var på väg till Wasaiterna från Irsta men stoppades i sista stund.

– Gustav var en underbar och varm människa; otroligt snäll och generös men också väldigt humoristisk. Det är jäkligt tråkigt det som hänt, säger Beutler.

Fotnot: Artikeln har skrivits i samråd med Gustav Hallberts familj, som godkänt allting.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM