Vann sista mötet mot ärkerivalen i Joe Louis Arena

SPORTBLADET

NEW YORK. Rivaliteten har svalnat avsevärt sedan de sägenomspunna holmgångarna på 90-talet.

Men det var ändå viktigt för Detroit Red Wings att vinna den allra sista matchen i Joe Louis Arena mot gamla dödsfienden Colorado Avalanche

– Ja, det här var en speciell match. Historien betyder fortfarande mycket, säger Henrik Zetterberg till Sportbladet efter 5-1-segern.

Varken ”Zäta” eller någon annan som är aktiv idag var med när Detroit Red Wings och Colorado Avalanche utkämpade sina blodiga slag under 90-talets hälft, men som sagt:

Viktig match för fansen

Vinddraget från historiens vingslag kändes ändå när de gamla rivalerna under lördagseftermiddagen brakade samman på klassiska gamla slagfältet Joe Louis Arena – som rivs efter den här säsongen – för sista gången.

– Ja,  det visades en hel del filmer från de största matcherna innan första nedsläpp. Den där historien betyder fortfarande  mycket, inte minst för fansen, säger Henrik Zetterberg på telefon från Motown.

– Så det var en speciell match och det kändes bra att vi kunde vinna den. Särskilt som vi dessutom förlorade mot dem i Denver för bara några dagar sedan.

Båda lagen missar slutspel

Tyvärr har resultatet i övrigt mycket liten betydelse. Både Colorado och Detroit är sedan länge avsågade och kommer missa playoff – de sistnämnda för första gången på ett kvarts sekel.

– Det är ju så, men vi spelar för äran nu, jobbar för att bli bättre för varje dag och ska försöka njuta de sista tolv-tretton matcher som återstår av grundserien, fortsätter ”Zäta”.

Stark poängskörd

Som lagets kräftgång till trots haft en synnerligen lyckad säsong för egen del, bidrog med två nya assist mot Av's och är uppe i sammanlagt 59 poäng – varmed den 36-årige legendaren från Njurunda faktiskt är tre i svenska poängligan bakom Nicklas Bäckström och Erik Karlsson. 

– Det är svårt att vara nöjd en sån här säsong, när jag för första gången i NHL-karriären vet att det inte blir slutspel, säger han.

– Men jag spelar med Tomas Tatar och Gustav Nyquist just nu och har väldigt roligt ihop med dem, måste jag säga.

Just Nyquist gjorde mål mot Colorado och svarade också för poäng. Även Niklas Kronwall spelade fram till en kasse och nådde därmed milstolpen 300 assist i karriären. Bara sex andra svenska backar i historien har lyckats med det – Nicklas Lidström, Börje Salming, Fredrik Olausson, Calle Johansson, Erik Karlsson och Stefan Persson.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se