Storfavoriten om trycket: ”Bra känsla”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Iksu har varit överlägsna i SSL.

Nu ska storfavoriten också palla pressen i slutspelet – något man inte gjort de senaste åren.

– Vi har inte gjort någon stor grej av det där, säger Emelie Wibron.

Iksu målades upp som storfavorit inför den här säsongen och har också motsvarat förväntningarna.

Laget vann SSL med 16 (!) poängs marginal och 74 poäng av 78 möjliga är nytt rekord.

Laget gjorde dessutom flest mål, släppte in minst och slutade på +137 i målskillnaden.

– Ska man sammanfatta säsongen så har vi gjort det fantastiskt bra. Att vi slog rekord var verkligen kul. Det har varit en sporre under de sista matcherna. Det är inte många poäng vi tappat, säger Emelie Wibron.

Kommande vecka drar slutspelet igång och Iksu ställs mot Malmö i kvartsfinalen.

Nu är fokus på att palla pressen i slutspelet – något Iksu inte gjort de senaste åren.

Dubbla semifinaluttåg

Laget slog målrekord i SSL ifjol och var favoriter då också, men föll i semifinalen.

I höstens Champions Cup åkte man också ut i semifinalen.

Många talar om att det inte finns någon vinnarmentalitet i Iksu.

– Det är ganska stor skillnad mellan snacket i media och snacket internt. Vi har inte gjort någon stor grej av det där, när vi tittar på varandra så ser vi tjugo vinnarskallar, säger Wibron.

– Vi har en bra känsla, en enorm revanschlusta efter fjolåret och Champions Cup. Vi har verkligen glöd.

”Fokus på oss själva”

Tränarstaben gjorde kvartsfinalvalet för att ni spelare skulle slippa tänka på det och bara fokusera på innebandyn, vad säger du om det?

– Till kvartsfinalen är det inte så mycket att välja, diskussionerna tidigare har handlat om semifinalvalen men de har vi ju inte behövt göra i år. För min del spelar det ingen roll, men det kan vara ett vettigt tankesätt. Oavsett så är det fullt fokus på oss själva.

Hur hanterar ni favorittrycket?

– Att vi har favorittryck spelar ingen roll. När slutspelet börjar är det 0-0 och man måste vinna tre matcher. Det är enkla förutsättningar, oavsett vilka man möter och vilka namn man har på pappret.

Finns det vinnarmentalitet i Iksu?

– Ja.

FAKTA

JONAS GUSTAVSSON TIPPAR KVARTSFINALERNA

Iksu - Malmö 3–0: Storfavoriten Iksu slog poängrekord i SSL och kommer från en sanslöst bra säsong där man vann alla utom en match. Allt annat än en överkörning av slutspelsdebutanterna Malmö, som man 8–3-vann mot i sista grundserieomgången, vore en överraskning.

Kais Mora - Karlstad 3–0: Visst, Karlstad snodde en övertidsseger mot Kais Mora i höstas och har ett fysiskt starkt lag som passar dalalaget ganska illa, men det är ändå stor skillnad mellan lagen både när det gäller spets och rutin. Det gör att det blir ett tämligen klart Kais Mora-avancemang till slut.

Täby - Endre 3–2: Tappet av stjärnorna Anna Jakobsson och Corin Rüttimann krävde sin omställningsperiod för Endre, men man har vuxit under säsongen och kliver in i slutspelet som en riktig outsider. Täby, med en spetsfemma i absolut superklass, är favoriter men lär behöva fem matcher för att slå ut gotländskorna.

Pixbo - Rönnby 3–1: Två lag som föryngrats till i år, men där Pixbo ändå sitter på betydligt mer rutin. Mästarna var en maskin ifjol men har inte varit lika stabila den här säsongen, men har ett spel och system som passar i slutspel och känslan är att Pixbo kommer bli svårforcerade. Överraskningen Rönnby kan sno en match, men troligen inte mer än så.