Legkovs bakdörr till VM: ”Planen är femmilen”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Markus Cramer.
Foto: LASSE ALLARD
Markus Cramer.

OTEPÄÄ. På måndag måste VM-truppen anmälas definitivt och fortfarande väntar det ryska landslaget på CAS besked i Alexander Legkov-fallet.

Men nu berättar förbundskapten Markus Cramer att det finns en bakdörr för hans ryska åkare om besked kommer mitt under VM.

– Får Legkov chansen är planen att han kör femmilen, säger Cramer.

Det var inför Tour de Ski som Fis valde att stänga av sex ryska åkare provisoriskt efter att de förekommit i den så kallade McLaren-rapporten.

Ryska stjärnorna Alexander Legkov och Jevgenij Belov valde att överklaga beslutet men fick återigen nej och då tog duon saken till idrottens skiljedomstol, CAS.

Kan anmälas ändå

Men besked från skiljedomstolen dröjer och på måndag måste det ryska förbundet anmäla sin slutliga VM-trupp. Inget tyder på att besked kommer innan måndag.

Trots det kan Legkov och Belov komma till start på VM.

– De här killarna kommer att finnas på en reservlista. Jag vet att vårt förbund har varit i kontakt med Fis om det, säger förbundskaptenen Markus Cramer och fortsätter:

– Jag tror inte de kommer att anmälas på måndag, men om vi får ett positivt besked från Cas så får de åka senare, det bekräftade Jelena Välbe för mig när vi pratade för två dagar sedan.

”Inte en bra situation”

Det kan bli så att besked kommer under VM och då står Legkov redo att köra en femmil till exempel?

– Ja precis, får han chansen så är planen att han startar på femmilen.

Cramer menar att det svåra nu är att värdera formen och den mentala statusen hos de avstängda åkarna – om ett positivt besked kommer.

– Det är inte en bra situation att bara träna, träna och träna.

– Jag kan säga att det är en enorm press på Legkov. Han väntar på besked varje dag och har gjort det i två månader, men tiden bara går. Det är svårt att träna med 100 procent fokus då.

Publicerad: