Ex-förbundskaptenen bad spelarna att inte bli gravida

Fick nog av babyboomen

Foto: Trond Reidar Teigen / AP TT NYHETSBYRÅN
Pytlick i blåsväder.
SPORTBLADET

Det råder babyboom i den danska handbollsligan.

Efter tre graviditeter i laget fick danske ex-förbundskaptenen Jan Pytlick nog.

Han bad då sina spelare att inte bli gravida.

Nu är han i blåsväder i Danmark.

Hela tio spelare i världens bästa damliga i handboll, den danska, är gravida.

Det är en fördubbling mot i fjol.

När Odenses tränare Jan Pytlick, tidigare förbundskapten för det danska landslaget i många år, fick veta att en tredje spelare i laget blivit gravid under säsongen fick han nog.

Foto: Davis Bering / TT / NTB Scanpix
Louise Svalastog Spellerberg, i mitten, har kritiserat sin förre tränare hårt i sociala medier.

Efter en träning i början av veckan kallade han truppen till ett möte där han gjorde klart att han var trött på alla graviditeter i laget.

– Vi har blivit informerade om att Jan Pytlick har sagt att det inte är uppskattat och accepterat att man som kvinnlig anställd i Odense blir gravid under kontraktstiden med klubben, säger danska spelarföreningens direktör Michael Sahl Hansen till TV2 Danmark.

Får stark kritik

Pytlick har hamnat i ordentligt blåsväder och får utstå stark kritik.

– Jag blir enormt ledsen och samtidigt smått rasande över att vi år 2017 ska använda energi och kraft åt att lyssna på ”om det är okej att kvinnliga handbollsspelare blir gravida”, skriver Köpenhamns stjärna Louise Svalastog Spellerberg, som spelat i landslaget under Pytlick i många år och fått ett barn under karriären, på Instagram.

Sahl Hansen i spelarföreningen:

– Oavsett om du säger det med ett leende på läpparna eller inte så är det här allvarliga saker. Det säger sig nästan själv att det inte är sagt i en vänskaplig ton när man hör budskapet.

Pytlick menar dock att spelarföreningen skarvat med vad han egentligen sagt.

– Jag har sagt till spelarna att jag är irriterad över situationen som vi är i. Om någon har missförstått eller misstolkat det jag har sagt så beklagar jag självfallet det. Jag har aldrig använt formuleringen att det är oacceptabelt att bli gravid, säger han till danska TV2.

Gravida efter tre månader

– Jag har inget emot att spelare blir gravida. Det är en kvinnas rätt. Det som är irriterande är att vi skriver ett avtal med en spelare på tre år. Efter tre månader är spelaren gravid. Så har det egentligen varit med alla de tre graviditeter vi har just nu.

Pytlicks uttalanden kan strida mot lagen om likabehandling.

– Jag har full respekt för lagarna. Jag tycker bara att det är viktigt att vi får en debatt om det här. Jag tycker att det ska vara en ärlig dialog mellan klubb och spelare så vi kan leva upp till de förpliktelser vi som klubb har mot sponsorer och de målsättningar man har satt upp. Det är mycket svårt att leva upp till det när det är många spelare som faller bort under en säsong, säger han till TV2.

Pytlick backas upp av klubbledningen, som dock ska rensa luften med spelare och ledare.

– Jag har avbokat alla mina möten i morgon och kallat in spelarna till ett möte, säger ordförande Jörn Bonnesen.

Följ gärna Sportbladet handboll på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM