Andraplats för von Eckermann

Foto: FOTO: FEI/Stefan Lafrentz
Henrik von Eckermann
SPORTBLADET

Kanonstart för Henrik von Eckermann  i Världscupfinalen i Omaha, Nebraska, i natt. Efter den inledande tidshoppningen ligger han tvåa.

Känslan inför fortsättningen kunde knappast inte vara bättre.

– Nu gäller det att rida nolla resten, säger han.

Henrik von Eckermann har hållit nere förväntningarna inför finalen i Omaha. Hästen Mary Lou är helt grön i finalsammanhang som detta.

Men redan på träningshoppningen i onsdags kände Henrik von Eckermann att hans sto var riktigt på hugget och redo för tävling. Formen höll i sig i den första finalhoppningen som gick på tid. Det blev en säker nolla och näst bästa tid.

Von Eckermann gick ut näst sist av de 37 startande och hade gott om tid att kolla in banan ordentligt. Och det hade kunnat bli seger, om han hade vågat chansa.

– Jag gav bort segern litegrann mellan hinder två och tre. Det var en distans på sju galoppsprång och Mary Lou är storgalopperad så jag höll ut linjen. Det gjorde att jag slutade på åtta galoppsprång istället, säger han till Svenska Ridsportförbundet.

”Hon ger allt”

Tiden blev nu 59.58 sekunder mot hemmaryttaren Maclain Wards segertid 59.27. 

– Det är klart att det hade varit kul att vinna, men i slutändan gjorde hon det suveränt. Mary Lou är en häst som försöker ge allt, säger svensken till Ridsportförbundet. 

Andra omgången går över högre hinder, 1.60 meter, men inte på tid. Där gäller det att hästarna kan lugna ner sig efter att ha gått en snabb tidshoppning. 

De bästa efter omgång två går vidare till sista finaldagen som är på söndag.

För Mary Lou är detta den första mästerskapsliknande tävling över flera dagar och blir det ett viktigt test inför EM i augusti.

Trea i tidshoppningen var Steve Guerdat, Schweiz, som är i Omaha för att försöka ta sin tredje Världscuptitel i rad. 

ARTIKELN HANDLAR OM