”Att få en dag med glädje betyder väldigt mycket”

Victor Öhling Norberg efter VM-guldet

SPORTBLADET

Han har upplevt den värsta vintern i sitt 26-åriga liv.

Det hindrar inte skicross-stjärnan Victor Öhling Norberg från att återvända till Sverige med en guldmedalj runt halsen.

– Att få en dag med glädje betyder väldigt, väldigt mycket, säger han till Sportbladet.

Skicrossstjärnorna Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg är ett par (bilden är från 2014).

När Sportbladet når Victor Öhling Norberg sitter han på en uteservering i Sierra Nevada. Även fenomenet Sandra Näslund, som också vann VM-guld, är där.

– Jag mår bra, men är väldigt trött. Det här tog väldigt hårt på kroppen. Det är hög höjd och en lång bana, säger Victor.

Han äter hamburgare och dricker öl, och nog har 26-åringen anledning att fira. Det var länge osäkert om han skulle komma till start i VM, men den otursförföljde svensken ställde upp och körde hem guldet.

Gratulationerna har strömmat in sedan han nådde mållinjen som den första svenska manlige skicrossvärldsmästaren genom tiderna, och det är inte så konstigt.

Tog en timeout

Det Victor Öhling Norberg har gått igenom i vinter är på gränsen till det omänskliga. Hans helvete startade i december, då flickvännen Anna Holmlund kraschade på träning i Italien och ådrog sig svåra skallskador.

Den otäcka olyckan fick Victor att ta en timeout från skicrossen och vaka vid sin hennes sida.

– Sjukhus är ingen miljö man vill vara i. Det är tufft både för henne och anhöriga. Varje gång jag är hemma vill jag åka till henne, och varje gång jag är där tycker jag att det är jobbigt, säger han.

”Allt var skit”

När ”VÖN” väl bestämde sig för att göra comeback visste han inte att han snart skulle tvingas till ett nytt uppehåll. VM var hans första tävling sedan mitten av februari, då han tvingades avbryta världscuptävlingen i Idre.

– Det är skit samma när man vinner VM-guld, men när jag gjorde illa ryggen i Idre var jag på botten igen. Allt var skit... Allt som hänt med Anna... Det är ju ett jävla skitår, det värsta år jag har haft. Att få en dag med glädje betyder väldigt, väldigt mycket.

Hur många gånger har du fått nypa dig i armen?

– Det är konstigt. Sjukt. Jag vet inte vad jag ska säga. Det har inte landat än, men många hör av sig och vill gratta. Det är jävligt kul.

Direkt efter målgången kastade han sig i famnen på sina föräldrar, Björn och Eva-Christina. De bestämde sig för att åka till Sierra Nevada i sista stund.

– Det var väldigt lyckat. Det var fantastiskt kul att korsa mållinjen och krama mamma och pappa på en gång.

Vad har de betytt för dig?

– Allt, i princip. Utan dem hade jag inte kunnat åka skidor. De har skjutsat till tävlingar och allt, och det betyder enormt mycket.

Ledande fråga, men vem tycker du ska ha bragdguldet?

– Ha, ha, ha. Det var en bra fråga. Det har jag inte ens tänkt på, men Tommy Eliasson, vår förre förbundskapten, skrev att bragdguldet var mitt. Jag vet inte, men det är stort för mig att stå här i dag.

Vill visa upp medaljen

Under söndagen flyger succésvenskarna från Malaga och landar på Arlanda. Victor Öhling Norberg blir kvar i Stockholm under några dagar för att göra fystester och åka till Anna Holmlund på Danderyds sjukhus.

Han har en medalj som han väldigt gärna vill visa henne.

– Jo, jag får väl göra det. Jag tänker på henne varje dag, varje timme, säger Victor Öhling Norberg.

Sandra skrev historia

Victor var fem minuter från att bli Sveriges första världsmästare i skicross, men Sandra Näslund hann före.

– Det är coolt att ha på meritlistan, säger hon till Sportbladet.

20-åringen från Kramfors, som blev tvåa i den totala världscupen, var hänsynslös och ledde finalheatet från start till mål.

– Jag gjorde ganska dåliga starter, men i finalen blev det lite bättre. Jag kom ut som etta och sedan var det full gas hela vägen. Det räckte, säger Sandra Näslund.

Du är bara 20 år. Vad har du för framtidsdrömmar?

– En dröm gick i uppfyllelse i dag. OS-guld är också en häftig dröm och totala världscupen har jag inte tagit än. Det finns mycket att hämta.

ARTIKELN HANDLAR OM