Nya smällen: Alla fyra stängs av från OS

avErik Karlsson, Simon Sjöstrand

Ytterligare fyra ryska skidåkare stängs av från OS på livstid.

Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanovas resultat stryks från Sotji.

Något som ger ett uppgraderat silver till Emil Jönsson och Teodor Peterson i lagsprinten.

– Man är glad att de åker dit, säger Emil Jönsson.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

För en dryg vecka sedan kom beskedet att Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av från OS på livstid och fråntas sina resultat från OS i Sotji 2014, där Legkov tog guld på femmilen och silver i stafetten.

Vad som skulle hända med de övriga fyra ryska åkarna, Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanova, har varit oklart.

Nu kommer beskedet att även den kvartetten portas från OS och fråntas sina resultat från Sotji, vilket innebär att Ryssland tappar ytterligare två medaljer.

Silver till Jönsson och Peterson

Maxim Vylegzjanin är den klart mest meriterade åkaren och han tog silver på femmilen bakom Alexander Legkov och även silver på teamsprinten tillsammans med Nikita Kriukov. Medaljer som han nu kommer att få lämna tillbaka.

Det innebär att Emil Jönsson och Teodor Peterson kan titulera sig OS-silvermedaljörer på OS teamsprint. Duon fick beskedet på träningsläger i Idre.

– Vi har väntat på någon form av besked, när Legkov åkte dit var det inte orimligt att fler från samma OBS-grupp skulle åka dit. Det är fantastiskt att man tar beslut som gör att det inte går att komma undan med fusk, men man värderar inte medaljen på alls samma sätt, säger Jönsson.

”Han åkte enormt fort”

Emil Jönsson var den som körde mot Vylegzhanin i lagsprinten och han mindes redan då att det gick otroligt fort.

– Han körde riktigt fort på sin sista sträcka, då sprack det upp. Det var enormt fort han åkte.

Om han inte fuskat, tror du att ni kunnat vara med och slåss om ett guld då?

– Det är helt omöjligt att säga, jag vet inte vad han åker dit för heller. Om det är fusk med proverna i efterhand? Men vi gick för guldet och det var en besvikelse då.

De här åkarna är inte avstängda i världscupen som det är nu, ni kan ställas mot dem redan i Gällivare, hur känns det?

– Det är en speciell sits, nu är det en märklig situation. Man kunde gett dem ett straff som man vanligtvis gör, men nu är det en skum variant av det.

För Anders Södergren, Daniel Richardsson och Johan Olsson som slutade 7:a ,8:a och 9:a på femmilen är det nu två steg uppåt som gäller. Plötsligt är Södergren bara 3,5 sekunder från vitryssen Sergej Dolidovitj på bronsplats.

Enligt Insidethegames frias däremot konståkerksan Adelina Sotnikova från misstankar om dopning av IOK.