Flinck: Helt rätt val

Trots att legendaren var arbetslös

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR≈N

Magnus Andersson är arbetslös.

Men förbundet gör helt rätt som förlänger med Kristján Andrésson och Martin Boquist till OS 2020.

Det är då det här laget ska vara som bäst.

Kristján Andrésson tog, med Martin Boquist som sin sidekick, i november i fjol över ett landslag som hade gjort fiasko i OS och där alla världsstjärnorna tackat för sig.

Tre månader senare hade duon fört det nya svenska landslaget till en kvartsfinal i VM, där man åkte ut mot världsmästarna Frankrike, med en snabb, attraktiv handboll, en härlig attityd och en ny identitet som, allt sammantaget, charmade handbollsvärlden.

Men framför allt hade man gett svensk handboll en framtidstro.

Som bäst 2020

15 av spelarna i VM-laget var mellan 20 och 28 år. Hela truppen hade en snittålder på drygt 24 år och var det näst yngsta av de 24 lagen i VM.

De sex-sju åren dessförinnan hade rubrikerna direkt efter mästerskapen mest handlat om vilka spelare som skulle sluta, vilka som kanske fortsatte och vilka som borde övertalas.

Efter VM fanns det inte ens någon spelare att fråga om dennes landslagsframtid.

Vi kunde konstatera att det här laget förmodligen är som bäst kring 2020 då det både är hemma-EM och OS.

Förre förbundskaptenen Staffan Olsson hade ju redan hösten 2015 sagt:

– Sverige kan ta OS-guld 2020.

Spelarnas krav

I dag lade förbundet, kanske inte den sista, men en mycket viktig bit i det pusslet när man meddelade att man förlängt med Andrésson och Boquist över OS 2020.

Deras kontrakt var ju bara skrivna på två år och skulle ha gått ut nästa sommar.

Redan direkt efter kvartsfinalförlusten i VM i januari krävde spelarna, och undertecknad för den delen, att förbundskaptensparet skulle få förlängt.

– De är kungarna, som lagkaptenen Niclas Ekberg uttryckte det.

Ser gärna Andersson som förbundskapten

Det är alltså ett givet val men man kan notera att samtidigt som förhandlingarna och diskussionerna pågick fick Magnus Andersson sparken som tränare i tyska Göppingen.

Andersson var ju huvudalternativet bakom förstavalet Ljubomir Vranjes förra sommaren när en ny förbundskapten skulle tillsättas efter Ola Lindgren och Staffan Olsson.

– Tyvärr passade det inte den här gången, sa Andersson som inte fick/kunde dubbeljobba.

Jag håller Andersson som en av Sveriges absolut bästa handbollstränare och ser honom gärna som förbundskapten – längre fram.

Nu var det helt rätt att förlänga med Andrésson/Boquist.

▪▪▪

Boquist kommer att fortsätta som ansvarig för talangprojektet. Ett uppdrag han kommer att få mer tid till, precis som han får för jobbet som assisterande förbundskapten i stort, då han nu hoppat av som tränare för Ricoh och valt att inte gå tillbaka till sitt civila jobb – på ett tag i alla fall.

Det är ju lite bingo för förbundet, det också.

▪▪▪

Bra tajming av parterna dessutom.

Nu slipper man diskussionerna om detta inför EM i januari och duon kan jobba på i lugn och ro och inte frukta att man får gå om Sverige gör ett svagt EM.

Andrésson och Boquist har visat under första året att de är värda tålamod och långsiktighet.

avJohan Flinck