Bordtennis

Hyllar Sverige: ”Visade ingen rädsla”

avMattias Friberg

HALMSTAD. Världsettan hyllar det svenska laget och legendaren Jörgen Persson tror att bronshjältarna kan ta ett steg till i nästa lag-VM.

– En final mellan Sverige och Kina om två år kanske. Det hade varit roligt, säger Jörgen Persson.

Fan Zhendong var den ende kinesen som tappade set mot Sverige i VM-semifinalen. Världsettan höjde sig efter att Kristian Karlsson vunnit andra set och efteråt berömde Zhendong hemmalaget.

– Svenskarna hade hemmaplan och vi visste att vi måste starta bra. Jag tycker att de svenska spelarna spelade väldigt bra, säger Fan Zhendong i den mixade zonen.

Legendaren Jörgen Persson, som är expert i SVT under VM, hyllar också de svenska bronshjältarna.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

– Det var bra. De visade ingen rädsla så det var väldigt positivt. Det var precis samma som i kvartsfinalen i Kuala Lumpur för två år sedan. De visade ingen respekt och det är kul att se det. Man måste ha en av de första matcherna mot Kina för att få lite press på dem. Får de 2–0 är de numret för stora för Sverige än så länge, säger Persson och fortsätter:

– Jag skojade lite. Det var kvartsfinal i Kuala Lumpur 2016 och det var semifinal nu i Halmstad 2018. Så Busan 2020: En final mellan Sverige och Kina kanske. Det hade varit roligt.

”Har fått självförtroende”

Mattias Karlsson och Kristian Karlsson tillhör världens 20 bästa spelare och Persson tror att de två bästa svenskarna kan höja sig ytterligare.

– Nu har de fått självförtroende. Mattias har ju spelat fantastiskt bra hela tiden. Kristian måste höja sin lägstanivå. Han är lite för ojämn. När han spelar bra är han med mot alla. Men han har lite för stora svackor. Sedan har vi två på bänken i Truls Möregårdh och Anton Källberg som kommer att lära sig mycket av det här. Jon Persson är åldermannen, men får nog känna av konkurrensen från de två unga. Det ser väldigt bra ut.

Mattias Karlsson har lett det svenska laget i Halmstad och Jörgen Persson säger att han har sett en lugnare och klokare Karlsson den här VM-veckan.

”Tjejerna stora överraskningen”

– Han har gjort det på ett väldigt bra sätt. Framför allt hur han har spelat på de viktiga poängen. Att han har vågat och inte hållit igen. Han har dragit nytta av hemmaplanen och stödet. Ibland kan det bli att man spänner sig. Men det svenska laget har verkligen utnyttjat det. De har gett mycket energi tillbaka också.

Vad betyder den här veckan för svensk bordtennis?

– Jag tror den betyder oerhört mycket. Det var längesen det var en sån här hausse. Det blir ju lite precis som man hade hoppats på. Den stora överraskningen är tjejerna som är så nära att nå åttondelsfinal. Det var extra roligt. När det gäller herrarna så var kvartsfinal bra på förhand. Sen går de till en semifinal som man hoppas och att få möta Kina är häftigt. Det är nåt speciellt med det. Det sitter väldigt djupt. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis